IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата затяга мерките в борбата с прането на пари

Нов закон забранява откриването на анонимни и фиктивни сметки

12:10 | 14.03.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие окончателно новия Закон за мерките срещу изпирането на пари. Контролът по прилагането на закона ще се упражнява от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той ще определи контролни органи, които ще са част от състава на дирекция "Финансово разузнаване" на агенцията, уточнява БТА. 

Със закона се забранява откриване или поддържане на анонимна сметка или сметка на фиктивно име, както и откриване или поддържане на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име. 

За определен кръг лица, като например застрахователи, презастрахователи, пощенски оператори, инвестиционни посредници, нотариуси, регистрирани одитори и др., се забранява да установяват кореспондентски отношения с банки фантоми.

За повишаване на нивото на обмен на информация се предвижда въвеждане на използването на допълнителни електронни средства за получаване, анализ и обмен на информация. Изрично е уредена и възможност за предоставяне на информация по електронен път с квалифициран електронен подпис или с издаден от ДАНС сертификат за достъп.

Предвижда се и да бъде изготвена национална оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма, която ще се актуализира на всеки 2 години.

Според законопроекта изпирането на пари е преобразуване или прехвърляне на имущество, придобито от престъпна дейност или от акт на участие в такава дейност, за да бъде укрит или покрит незаконният му произход или да се подпомогне лице, което участва в извършването на такива действия.

Investor.bg припомня, че по новия закон се работи от около година. Той бе приет на първо четене през октомври на миналата година, но беше внесен в деловодството още през лятото.

Текстовете предвиждат още президенти, премиери, министри, депутати да бъдат подлагани на по-сериозни проверки относно произхода на парите им при различни видове сделки и финансови операции. 

Законът разширява кръга от хора, които попадат в дефиницията за "видна политическа личност", и които подлежат на по-обстойно проучване от спец службите.

Досега за видна политическа личност се приемаха президентът, премиерът и министрите, народните представители, конституционните и върховните съдии, кметовете, шефовете на държавни предприятия, висшите офицери, посланиците, ръководителите на централната банка и на Сметната палата.

Под контрола на службите обаче вече ще са и свързаните с тях хора, с които те имат брак или са във фактическо съжителство, както и деца и родители и техните съпрузи и роднините по съребрена линия до втора степен.

Законът разширява контрола и до всички физически лица, за които има данни, че са в близки "търговски, професионални или други делови взаимоотношения" с въпросната видна политическа личност или негови роднини.

За спазване на изискванията на европейските директиви в мерките срещу прането на пари се "включват комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация за съмнителни операции, сделки и клиенти" и т.н

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 5 години
На подобни мерки специалистите им казват "театър на сигурността" (security theater).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
Или по-скоро оШфори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
"Държавата затяга мерките в борбата с прането на пари "Защото руските олигарси, ако не си оберат милиардите в англосаксонските овшори - ще им ги конфискуват!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Когато преглътнем тези "мерки срещу прането на пари" ще ни се се сервира следваща порция "мерки", защото както показва богатият световен опит, никои мерки не са достатъчни и винаги трябват още "мерки" до пълното ни попадане под контрола на група лица, самоопределили се като "добрите, които ни пазят от лошите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още