IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ ще прекрати купуването на облигации при устойчив тренд на инфлацията

Управителят на банката е по-уверен, отколкото преди, че в средносрочен план целта за инфлацията ще бъде изпълнена

12:10 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) се нуждае от допълнителни доказателства, че инфлацията се ускорява, устремена към целта си, и ще сложи край на покупките на активи само когато е удовлетворена от устойчивия тренд, заяви управителят на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

След като миналата седмица ЕЦБ се отказа от увеличаване на покупките на облигации при необходимост, инвеститорите търсят знаци за следващите стъпки. Пазарните участници очакват европейският регулатор да сложи край на огромните стимули по-късно през тази година, удовлетворен от факта, че икономическият растеж се самоподдържа, а инфлацията се забързва бавно.

„В момента инфлацията се приближава към целта си в средносрочен план, като сме по-уверени, отколкото преди, че това скоро ще се случи“, каза още Драги. Той обаче обясни, че е необходимо да се видят още допълнителни обстоятелства, че динамиката на инфлацията се движи в правилна посока.

„Има много ясни условия кога ще видим края на покупките на активи, а именно да станем свидетели на устойчиво приближаване на инфлацията към целта ѝ“, добави управителят на ЕЦБ. 

Централната банка се отказва от стимулите с малки стъпки, тъй като се притеснява, че всяко рязко движение може да навреди на икономиката.

Инфлацията за момента остава слаба. Индексът на потребителските цени е много вероятно да остане под целта на регулатора, въпреки че 19-те държави членки на еврозоната се радват на петата си подред година на растеж и на най-доброто си развитие от световната финансова криза насам.

„Промяната в нашата политика ще остане предсказуема, като ще е изцяло съобразена с инфлацията“, допълни Марио Драги. Според него търговските ограничения на САЩ са източник на несигурност, но първоначалният ефект от тези мерки вероятно ще бъде малък за еврозоната.

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации в размер на 2,55 трлн. евро, която започна преди три години, се предвижда да продължи поне до края на септември 2018 г., като очакванията на финансовите пазари са за постепенното ѝ прекратяване до края на декември тази година.

Първото увеличение на лихвите след кризата се очаква през втората половина на 2019 г., като депозитният лихвен процент се очаква да се покачи до 0 от -0,4% до края на годината, сочи проучване на икономистите от Ройтерс.

Следващата стъпка към излизането от досегашната политика на ЕЦБ може да бъде преразглеждане на насоките на банката, според които покупките на активи ще продължат, докато инфлацията се възстанови.

С активи от 4,5 трил. евро в баланса си обаче някои от централните банкери твърдят, че новите покупки ще бъдат само капка в морето и че ЕЦБ трябва да разшири фокуса си и да се концентрира само върху изкупуването на облигации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още