IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучването за петрол и газ в блок „Хан Аспарух” се удължава с две години

В края на 2017 година стана ясно, че Total, OMV и Repsol ще извършат трети сондаж в блока

13:45 | 14.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Срокът за търсене и проучване на петрол и природен газ в „Блок Хан Аспарух“ ще бъде удължен с две години, реши правителството, приемайки искането на титулярите на разрешението – Total, OMV и Repsol, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море и се проучва въз основа на договор, който изтече в края на януари тази година.

През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро.

За желанието на компаниите да продължат работата си в региона анонсира енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в енергийната комисия към Народното събрание на 22 февруари. Тогава това беше определено като "обнадеждаваща новина" по отношение на перспективите за местен добив в страната. 

В края на октомври 2016 година, в своят тримесечен отчет на дейността си, Total обяви, че има находка на петрол, но не даде подробности около сондажа.

Проучването на блока "Хан Аспарух", който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година. Блокът е е в близост до румънския блок "Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. метра природен газ.

В договора за отдаване на концесия по дейността за проучване на петрол и газ в "Хан Аспарух" бяха предвидени поне два сондажа. Total има дял от 40% в проекта, а Repsol и австрийската OMV държат по 30%.

В края на 2017 година стана ясно, че се подготвя и трети сондаж в блока "Хан Аспарух", който ще бъде прокаран в дълбоководието на 100 километра от Варна с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е традиционен вертикален морски сондаж за конвенционални залежи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
После за още две... Ши доди, ни мой да ни доди... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още