IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нови мерки за справяне с необслужваните заеми в Европа

Мерките имат за цел банките да заделят средства за покриване на рисковете по кредити и да се увеличи събираемостта на вземанията

14:35 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) представи днес мащабни мерки за справяне с необслужваните заеми в Европа. Мерките са в съответствие с одобрения от Съвета на ЕС план за действие, целящ да се понижи големия дял на необслужваните кредити и да се предотврати евентуалното им натрупване в бъдеще, съобщават от пресцентъра на Комисията.

Според Комисията макар че делът на необслужваните кредити се свива, с новите предложения банковият сектор на ЕС ще стъпи на още по-здрава основа. Пакетът допълва дейностите за изграждането на съюз на капиталовите пазари и е съществена стъпка, за да се завърши изграждането на банковия съюз — един от непосредствените приоритети, съгласувани от ръководителите на ЕС, с цел да се заздрави икономическият и паричен съюз.

Пакетът включва няколко основни елемента. На първо място ще се обезпечи достатъчно покритие от банките за загубите по бъдещи необслужвани кредити, като се въвежда общо минимално покритие за отпуснати нови кредити, които не се обслужват. Ако дадена банка не осигури приложимото минимално покритие, сумите ще се приспадат от собствените ѝ средства.

Предлага се и ускорено извънсъдебно изпълнение за събиране на вземания по обезпечени кредити без да се стига до съд, но само след като банките и кредитополучателите се се споразумели за ускорен механизъм за събиране на вземанията. Освен това процедурата ще важи само за заеми, отпуснати на предприятия при определени предпазни мерки, и няма да се прилага за потребителски кредити.

С третото предложение се насърчава развитието на вторични пазари за необслужвани кредити, като се хармонизират изискванията и се създава единен пазар за обслужване и прехвърляне на банкови кредити на трети страни на цялата територия на ЕС. В предложената директива се определят дейностите на обслужващите предприятия, формулират се общи стандарти за лицензиране и надзор и се установяват правила за осъществяване на тази дейност в целия ЕС.

Това означава, че субектите, които спазват установените правила, може да извършват дейност на цялата територия на ЕС без да е необходимо да са лицензирани на национално равнище. Купувачите на потребителски кредити, установени в трети държави, обаче ще трябва да използват лицензирани обслужващи предприятия в ЕС. Защитата на потребителите се осигурява чрез законови гаранции и правила за прозрачност, така че прехврълянето на кредита да не засяга законните права и интереси на кредитополучателя.

Последното предложение е да се изгтови подробен план за създаване на национални дружества за управление на активи. Той няма да има задължителен характер и дава насоки на държавите членки как могат да учредят национални дружества за управление на активи, ако според тях това е полезна стъпка, при пълно спазване на правилата на ЕС в областта на банковото дело и държавната помощ.

В плана се изяснява допустимата структура на дружества за управление на активи, които получават подкрепа от публичния сектор. В плана се посочват и алтернативни мерки за обезценени активи. Предлагат се също така редица общи принципи за учредяването, управлението и дейността на дружествата за управление на активи. Планът е изготвен въз основа на опита и най-добрите практики на вече създадени дружества за управление на активи в държавите членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още