IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се доближава до еднолично президентство след отстраняването на Тилърсън

Това се случва в момент, когато американският президент трябва да направи важен избор за Северна Корея, Иран и търговията

20:32 | 14.03.18 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

След като прие номинацията на републиканците за президент през 2016 г., Доналд Тръмп говори за измъчваната от проблеми страна и заяви: „Мога да ги разреша сам“.

Сега, когато отстранява умерени съветници и ги заменя с лоялни хора, които споделят възгледите му за света и няма да се противопоставят на най-противоречивите му импулси, администрацията му бързо се превръща в еднолично президентство, пише Bloomberg.

Процесът беше ускорен с отстраняването на държавния секретар Рекс Тилърсън във вторник и оставката на съветника на Белия дом по икономическите въпроси Гари Кон. Това ясно показва, че Тръмп е изгубил интерес да се вслушва в различни от неговите възгледи и че вероятно ще промени основно американската дипломация и икономическата стратегия.

Скоро могат да се очакват и други оставки. “Той имаше всички тези различни гласове около себе си с всички тези различни идеи, но това се оказа просто голям експеримент. Мисля, че президентът осъзнава, че експериментът се е провалил и е време да продължи в посоката, в която винаги е искал“, казва Хари Казианис, директор на отдел „Отбранителни изследвания“ в Центъра за националния интерес.

Както дългогодишни доверени хора, така и външни светила, наети, за да направляват неопитния главнокомандващ при вземането на важни решения, си тръгнаха от екипа му. В идните месеци президентът планира да проведе среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да обсъдят ядрените оръжия, да преговаря с редица страни, които искат да бъдат освободени от митата върху металите, и да реши дали да преобърне иранското ядрено споразумение, като наложи нови санкции.

Спазено обещание

Тръмп ще изпълни обещанието си да управлява страната, както управлява бизнеса си. Организация „Тръмп“ функционираше с него начело и шепа служители, които изпълняваха заповедите му или биваха уволнявани. Това важи все повече и за Овалния кабинет.

Тръмп каза пред репортери във вторник, че е взел решение сам да проведе разговори с Ким и не се е консултирал с Тилърсън предварително. Той заяви, че иска да „разруши“ иранското ядрено споразумение, но преди време отстъпи пред Тилърсън и други, които го съветваха да не следва този импулс. Тръмп наложи и високи вносни мита върху стоманата и алуминия миналата седмица, без да се съобразява с мнението на Кон, който подаде оставка.

Съветниците на американския президент очакват още промени, включително потенциално напускане на съветника по националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър. Официален представител на Белия дом съобщи, че замяната на Тилърсън била част от усилията на президента да създаде нов екип преди разговорите със Северна Корея и търговските преговори.

Тръмп отправя публични критики и към министъра по въпросите на ветераните Дейвид Шълкин и към министъра на образованието Бетси Девъс. Американският президент редовно излива гнева си към главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс.

Желаният кабинет

„Близо съм до кабинета и другите неща, които искам“, каза Тръмп пред журналисти във вторник. Той заяви, че ще номинира директора на ЦРУ Майк Помпейо за държавен секретар, а заместник -директорът на ЦРУ Джина Хаспел – за ръководител на разузнаването.

Той подчерта сходството на възгледите при избора си на нов държавен секретар. „Винаги сме били на една вълна. Имаме много сходен мисловен процес“, каза Помпейо.

Критиците твърдят, че заради постоянните сътресения и промени в Белия дом на Тръмп външнополитическият му екип не е подготвен да се изправи пред растящия брой глобални предизвикателства.

„Ключовото предизвикателство, пред което сме изправени като страна, е спечелването на доверие“, казва Брет Бруън, бивш служител в Държавния департамент. „Нямаме вдъхващи доверие гласове, които да могат да обяснят какво мисли президентът по всяко време, да не говорим да се движат заедно в посока, която може да се промени на мига и без никакви консултации“, допълва Бруън.

Неспособността на Тръмп да номинира посланик в Южна Корея в разгара на кризата на Корейския полуостров е показателна за това колко „извънредно непривлекателно“ е да работиш за Тръмп, отбелязва Бруън, който работел в Съвета по националната сигурност в администрацията на Обама.

Единственият от значение

„Напускането на опитни дипломати и невъзможността за запълване на някои от най-важните длъжности в министерството парализираха американската дипломация в момент, когато тя е силно необходима“, казва представителят на Демократическата партия Адам Скиф, който е и член на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите.Тръмп заяви, че смята да остави много от позициите незапълнени, защото в крайна сметка сам ще ръководи политиката. „Аз съм единственият от значение“, каза американският президент в интервю за Fox News миналата година.

Наред с Кон и Тилърсън от администрацията на Тръмп си тръгнаха директорът на комуникациите Хоуп Хикс, шефът на персонала Роб Портър, заместник-съветникът за националната сигурност Дайна Пауъл и заместник-директорът по комуникациите Джош Рафаел. Дългогодишният личен помощник на Тръмп Джон МакЕнтий беше уволнен в понеделник, а заместник-държавният секретар за публичната дипломация и обществените въпроси Стив Голдстейн беше отстранен няколко часа след Тилърсън във вторник.

Преговори с автократи

Тилърсън планираше да играе централна роля в подготовката на срещата на президента с Ким през май. Подобни преговори са специалитет на Тилърсън, който се е шлифовал десетилетия наред като високопоставен представител, а по-късно и ръководител на ExxonMobil. Той се е срещал с авторитарния президент на Чад Идрис Деби, саудитски кралски особи и венецуалския диктатор Уго Чавес.

Отстраняването му засили опасенията, че ако срещата се провали, САЩ могат да се доближат до война със Северна Корея. Тилърсън заяви, че дипломацията е най-добрият вариант и подчерта това отново в последното си изказване в Държавния департамент.

Тилърсън и министърът на отбраната Джим Матис създадоха партньорство, като работиха заедно понякога, за да смекчат бойния подход на Тръмп към световните въпроси.

Иранската сделка

Преговорите за затвърждаване на иранската ядрена сделка също са в опасност. Тази работа се вършеше основно от ръководителя на отдел „Планиране на политиката“ на Тилърсън Брайън Хук. Тилърсън се размина с Тръмп заради мнението си, че администрацията не трябва да се отказва от споразумението, а работата на Хук в последните седмици беше главно да подготви промени, които да задържат САЩ в сделката и в същото време да се харесат на президента.

Тръмп посочи различията си с Тилърсън за иранското споразумение като една от причините за отстраняването на държавния секретар. „Имаме различия по някои въпроси. Когато погледнете иранската сделка, мисля, че беше ужасно“, каза президентът. И допълни, че Тилърсън бил на друго мнение.

„Аз исках или да я разваля, или да направя нещо, а той мислеше по малко по-различен начин. Така че определено не мислехме еднакво“, каза още Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още