IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон експулсира 23 руски дипломати заради отравянето на бившия шпионин Скрипал*

Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще бъдат замразени и редица руски активи

15:20 | 14.03.18 г. 48
<p>
	Британският премиер Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей обяви днес, че Великобритания ще експулсира 23 руски дипломати като мярка в отговор на отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, предава Ройтерс.

"В съответствие с Виенската конвенция Обединеното кралство ще експулсира 23 руски дипломати, които са идентифицирани като необявени разузнавателни офицери", заяви Мей пред парламента.

"Те имат само една седмица да напуснат страната", допълни тя.

Мей каза, че най-голямото експулсиране от Лондон за последните 30 години ще свие руските разузнавателни способности във Великобритания за години напред.

"Ще замразим руските държавни активи, за които имаме доказателства, че могат да бъдат използвани като заплаха за живота или собствеността на британски граждани или жители", каза Мей.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в град Солсбъри на 4 март и остават в болница в критично състояние.

Мей заяви, че двамата са били нападнати с Новичок - нервен агент от военен клас от времето на Съветския съюз. Тя поиска от Москва обяснение за това дали е отговорна за нападението или е изгубила контрол върху запасите си от опасното вещество.

Русия отрече каквото и да е намеса, но Мей заяви пред парламента, че Москва не е преодставила достоверно обяснение за атаката.

"Няма друго заключение освен това, че руската държава е виновна за опита за убийство на Скрипал и дъщеря му и за заплахата за живота на други британски граждани в Солсбъри", каза тя.

"Това представлява незаконно използване на сила от руската държава срещу Обединеното кралство", допълни Мей.

Освен това Великобритания ще отмени участието на министри или представители на кралското семейство в Световното първенство по футбол в Русия това лято.

В отговор на Мей руският посланик във Великобритания Александър Яковенко предупреди Лондон, че страната му ще предприеме реципрочни мерки.

Великобритания няма спорове с руския народ и е трагично, че руският президент Владимир Путин избра да действа по подобен начин, допълни британският премиер.

"Няма да толерираме заплахата за живота на британския народ и други [граждани] на британска земя от страна на руското правителство, нито пък ще толерираме подобно явно нарушение на международните задължения на Русия", каза още Мей.

* Допълнено към 15:39 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 22 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Мъничък си... Мноо малък! Нема как да ти се обясни... :lol:Не знам с коя глава си се кръстил "Money", ама ако можеше да сметнеш какво е за руснаците Северен поток-2 в мъни, сравнено с неква измислена шпионска вендета за некъв продажен сдухляк от испанската си мисия, дето даже не са осъдили на доживот, а на 12 години, колкото регулярен алкохолик-изнасилвач, сигурно щеше да се погледнеш в огледалото и да се наплюеш.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 15
Money
преди 6 години
Какво им остава на руснаците освен да оцеляват. Всеки народ си заслужава дереджето ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 12
Money
преди 6 години
Хитро го измисли ти, че била някоя друга бивша република ;) Узбекистан да не е? Кажи, разясни но ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 24 rate down comment 9
Sandy
преди 6 години
Целият свят се е наежил срещу Русия, но тя е доказала във времето, че винаги оцелява, защото народа им е уникален. Дори да нямат пари, хляб и вода, те стават и живота си за Родината дават. Свалям им шапка, както се казва.Ако от утре свалите стандарта на живот на американците наполовина, такива размирици ще има, че цяла Америка ще гори в пламъци и с тая държава ще е свършено завинаги. Управниците им го знаят това, затова печатят денонощно долари, затова нападат чужди държави, за да им ограбват суровините и да си изтриват дълговете към тях в стотици милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Хитро! Дано и с толкова акъл да прайш Money.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 11
Money
преди 6 години
Да, верно. Киргистанците са ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
И нека да е ясно!!! В целата тази смр^ад и тази безумна пародия на инсценировка, показваща единствено пълна идейна импотентност и най-вече - паника, прозират изключително тъ^пите, непрофесионални действия на едни съсипани от преходи, корупция, революции и мейдани служби, които никой не знае в момента кому служат, но държавата им спешно се нуждае от нещо, което брутално, извън всякаква политическа и икономическа логика, да спре Северен поток-2.... Щото "Новичок", както и РПГ-7, Калашников, ГРАД и кво ли още не, е СЪВЕТСКА, а не руска военна разработка и се е произвеждала къде ли не из бившите съветски територии...!!! За мислещите - Think About It... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 12
Money
преди 6 години
Много добре знаеш защо. Разменна монета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 1
Sandy
преди 6 години
Руските секретни служби убиват предателите си, но не убиват членове от семейството им. Това е закон и ако някой го наруши, дори при неизбежни обстоятелства, обикновено до там му свършва кариерата като разузнавач/агент/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 21 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Ми... Само дето не става ясно, защо, след като въпросният шпион, двоен агент гиби, е лежал 4 години в руски затвор с присъда за шпионаж, не е получил там "сърдечна недостатъчност" или не се е хлъзнал на сапуна в банята и да си е докарал травми, несъвместими с живота? Изобщо не коментираме, защо не са го свитнали по закон, с присъда, щом е толкова страшен за Русия?!!! Ти изобщо, имаш ли идея кой е тоя *** и как се е озавал във Великобритания? Или, като си се кръстил "Мъни", си решил, че си умен, щот сигур мноо ги разбираш кинтите, а сичките руснаци са комунисти, и понеже комунистите уж мразат кинтите, са т^ъпи? Тука, обаче, доста народ мисли, че комунистите мноо си падат по кинтите и умеят да ги колекционират, демек - бая са си умни... А такава простотия да направят...?!!! Това може да значи само, че руските служби работят срещу Путин в навечерието на изборите...?!!! Или си от групата, дето още мисли Путин за аутист, който си е подарил в интерес на изборната си победа, смъртта на некъв глъм, дето предал на MI6 един телефонен указател с имената на студентите в академията на ФСБ?А всъщност, може и комунистите да не са у Москва, а некъде по-близо, например - у евроатлантическите структури? Това може да обясни целата тъпотия на тая безумна пунтифликация... :lol:Предложи некаква версия, която да има смисъл с оглед на това, че в руските служби не работят де били, или ти просто смяташ руснаците за генетични де били...?!!! Тогава бъди готов за това, което са преживели всички, които са мислели като теб от векове назад и са дали власт на такива като Тереза Мей да "им покажат мястото"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още