IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албанският става втори официален език в Македония

Местният парламент одобри Закон за употреба на езиците

20:36 | 14.03.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Македонският парламент гласува с 64 гласа "за" Закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Председателят на парламента Талат Джафери подложи закона на гласуване без дебати по поправките, внесени от ВМРО-ДПМНЕ. Промяната в законодателството е част от коалиционното споразумение на социалдемократите и партията на етническите албанци, допълва Ройтерс.

Националният парламент вече гласува веднъж този закон, но президентът Георге Иванов отказа да го подпише. Това наложи и бързото прегласуване в пленарната зала.

Гласуването протече в бурна и напрегната атмосфера, в която само благодарение на охраната на парламента бе избегнат физически сблъсък между депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски и председателя на Събранието Талат Джафери.

Груевски и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, според които законът е неконституционен, обкръжиха масата на Джафери, когато той обяви гласуване на закона. Груевски се приближи към Джафери и изключи микрофона му, а когато председателят на Събранието се опита да напусне залата, препречи пътя му и вдигна ръка срещу него.

След намеса на парламентарната охрана Джафери бе изведен от залата, съобщи македонската Нова ТВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
След още 50г. ще остане единствения официален :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Ашколсун !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още