IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон обвини Русия в нарушение на конвенцията срещу химическите оръжия

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ заявиха, че Русия носи отговорност за нападението на Сергей Скрипал

22:59 | 14.03.18 г. 14
<p>
	Джонатан Алън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джонатан Алън. Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание по случая с нападението над Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. Страните се събраха по искане на Великобритания, която обвини Русия в нарушение на Конвенцията за забрана употребата на химически оръжия.

В началото британският представител Джонатан Алън подчерта, че Великобритания не е прибързала да прави заключения кой стои зад атентата срещу Сергей Скрипал, но и посочи, че Москва не е отговорила на британското искане да даде информация относно използваното вещество „Новичок”. Великобритания няма нищо против руския народ, но се противопоставяме на руското правителство и методите му за управление, каза Алън.

Лондон няма намерение да даде образец от веществото, използвано при нападението над Скрипал на Русия, стана ясно от думите на британския представител, излъчени директно на сайта на ООН.

В своето изявление представителят на САЩ Ники Хейли беше категорична, че Русия носи отговорност за това нападение, а ако ООН не реагира този случай може да бъде повторен в Ню Йорк и други големи градове по света. "САЩ вярват, че Русия е отговорна за атаката на двама души във Великобритания, използвайки разработено от военните вещество", заяви Хейли.

Русия няма разработка под името "Навичок", категоричен беше представителят на страната в Съвета за сигурност Василий Небензя. Той посочи, че Лондон ги очерня умишлено, а в международната политика вече не действа презумпцията за невинност, а на виновността.

Представителятна Русия критикува тона на Великобритания и поставеният 24-часов ултиматум и коментира, че Москва никога не си е позволявала да поставя такива ултиматуми към никого. Той поясни още, че няма доказателство за "руска следа" в нападението над Сергей Скрипал и поиска анализ на използваното вещество от независима лаборатория.

В изказванията си представителите на държавите в Съвета за сигурност призоваха за унищожаване на химическите оръжия, сочейки че това е първият подобен случай в Европа след края на Втората световна война и изразиха пълната си подкрепа към Великобритания.

Представителят на Швеция посочи, че използваното химическо оръжие е произведено в СССР, полският представител посочи, че Русия трябва да отговори на повдигнатите въпроси. Холандия пък отбеляза, че не може подобно престъпление да остане без наказание и междунардонта общност не може да не обърне внимание на този случай.

Китай от своя страна настоя за международно разследване на този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 2
Money
преди 6 години
Руснаците са агресивни параноици. Това им е генетично заложено във външната политика. Особено с КГБ на чело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
Jorkata
преди 6 години
Виж са - аз давам само насоки и начален тласък на някаква критична мисъл в някои хора... вече от тях зависи дали ще ги проследят и ще стигнат до някакви изводи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Остава само някой да обясни - кой и защо натиска по този безогледен начин Русия към такъв сценарий? Най-вероятно, разчита да оцелее след това и да "възстановява" света... Въпросът е, колко от бройлерите, които блеят сега от радост, че "Русия ке падне", ше оцелеят, та да се радват на победата...?! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Никой не вярва, даже Мей, че руснаците са отровили тази безобидна мишка, но истината тук няма никакво значение! Трябва повод за определени действия срещу Русия и ако такъв няма, се създава. Целта е да се засилва пресата и да се провокират руснаците към конфронтация. Разчита се, че конфронтация ще предизвика агресивни действия от страна на Русия, които ще бъдат използвани за бойкот на СП по футбол това лято, спиране на СП2 и като по-далечна цел - дори за изваждането на Русия от СС на ООН.... Все неща, които ще ударят в сърцето и икономиката на Русия, и политическите й позиции пред света. Остава само да видим руснаците какво ще направят - ще се предадат, или ще натиснат копчето.... Както Путин каза в едно интервю: "Дали ще оцелее светът и какъв ще бъде след война срещу Русия? През у^я ми е! За чий ни е на нас свят, в който няма да има Русия...?!!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Кога е била в Украйна и кога всичко е било реквизирано в Русия за да е строго засекретено? Или и това е без значение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Щото па Щатите са мега икономическия колос - всичко им е навън с изключение на военния клмплекс. Няма що...БТВ - една от няколкото фабрики, които са произвеждали тоя нервно-паралитичен агент, е била в Украйна, както и складовете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
bertram
преди 6 години
каква малка британия...икономиката на Русия е колкото на испания 1/2 от тази на обединеното кралство.... но руснаците владеят огромна земя и ресурси и това им вади очите на рептилите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
Money
преди 6 години
Между другото, Путиновата империя е империя на глинени крака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Много е вероятно да е точно схема за натиск срещу Русия. Не искам да заемам ничия страна в тези техни глобални игри но това само при положение, че спрат да налагат хомосексуална диктатура. Ако не спрат с хомосексуалните безумия по-скоро ще отида на страната на руснаците отколкото при геьовете и педофилите.И е добре ако искат да си разменят малко шамари без използването на ОМП за да си преценят истинската боеспособност да го правят някъде по-далече от Европа и от близките граници на Русия. В Сирия например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 4
tisia
преди 6 години
"Все пак става дума за безаналогови неща разработвани само в СССР.На кой друг му е идвало на ум да изобретява такива убийствени простотии?..."Много си прав и кажи сега, защо руснаците ще го използват, като води право към тях? ....всичко това е долна схема за покачване на натиска срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още