IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписан е договорът за проучването за газовия хъб "Балкан"

Консорциумът "АФ-ЕМГ Консулт" ще извърши възложените дейности срещу сумата от 2,32 млн. лева

17:11 | 15.03.18 г.
<p>
	Схема на газовия хъб &quot;Балкан&quot;. <em>Източник: Министерски съвет</em></p>

Схема на газовия хъб "Балкан". Източник: Министерски съвет

"Булгартрансгаз" и българо-швейцарския консорциум " ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" са подписали договора за възлагане на предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", съобщават от Министерството на енергетиката. За предстоящото сключване на договора анонсира по-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова.

По данни на сайта на газовото дружество на първо място в обществената поръчка, открита още в края на 2017 година, дружеството беше класирано на първо място. Предложената от участника цена е 2,32 млн. лева.

Това не е най-ниската предложена цена за поръчката, става ясно още от документацията на "Булгартрансгаз". Вторият класиран участник - Консорциумът "Трактебел Инженеринг" е предложил 1,9 млн. лева, а третият - "Химкомплект Балкан" - 2,11 млн. лева.

От енергийното министерство допълват, че предпроектното проучване ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точния бизнес модел за неговото реализиране, ще даде възможност за финализиране на  регулаторната рамка и структура за неговото финансиране.

В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена пътна карта за реализацията на проекта.

В срок от 40 календарни дни след подписване на договора консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни.

Миналата година Европейската комисия одобри финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920 500 евро (половината от предвидената обща стойност) по Механизма за свързване на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още