IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадрид извлече поуките от имотния балон

Цените на имотите в испанската столица са нараснали с 12% през 2017 г.

09:15 | 09.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сесена, градът, който се превърна в символ на прекомерното строителство при последния имотен балон в Испания, започва отново да строи макар и по-предпазливо.

Десет години след като призрачен квартал с хиляди нови апартаменти в кастилската провинция стана символ на безконтролните спекулации по време на предизвиканата от имотния балон финансова криза в Испания, градът на 34 км. южно от Мадрид обяви планове да построи хиляди нови жилища, пише Bloomberg.

В края на януари местните власти одобриха промени в жилищния проект Parquijote, замислен преди близо 30 години, за да приеме индустриален парк и половината от планираните жилищни имоти. Кметът на Сесена Карлос Веласкес казва, че планът за смесване на жилищата с индустрията показва, че градът е извлякъл поуки от болезнените години на имотната криза.

Но плановете за растеж на Сесена 10 години след последния бум на жилищните имоти в Испания може би са признак, че нарастващото търсене нагорещява отново имотния и наемния пазар в Мадрид, казва Фернандо Енсинар, съосновател и ръководител на проучванията в имотния сайт Idealista.

„В Мадрид все още няма балон, но има мини бум. Хората ще започнат да напускат столицата и да се насочват към сателитни градове“, казва Енсинар.

Графика Графика

Сесена влезе във фолклора на бума на испанския имотен пазар, когато строителният предприемач Франсиско Ернандо обяви план за създаването на нов град с 13 500 жилища на терен близо до гигантско сметище за гуми на магистралата от Мадрид до Андалусия.

През 2006 г. вестник El Mundo писа, че Ернандо, известен с прякора Копачът на кладенци, имал най-голямата флотилия от частни самолети в Испания и яхта, която била по-дълга от тази на испанското кралско семейство.

Около 5 000 апартамента бяха построени, преди имотната мечта на Ернандо да рухне през 2007 г. Спор заради водоснабдяването на жилищните сгради даде основание на градския съвет да оттегли разрешителните за пребиваване и продажбите спряха, казва журналистът Алфредо Урдачи, който работел като директор на  комуникациите на Ернандо от 2009 до 2011 г. През 2015 г. испанското министерство на бюджета обяви строителната му компания за един от най-големите данъчни длъжници в страната. „Той продаваше 20 апартамента на ден, а след това изведнъж нищо“, казва Урдачи.

Необслужваните заеми в Испания достигнаха 200 млрд. евро до началото на 2014 г., а банките платиха цената за отпускането на кредити на предприемачи, които фалираха при срива на жилищния пазар, довел до спад на цените с една трета от 2007 г. насам. Кризата принуди Испания да поиска спасителна помощ от 41 млрд. евро през 2012 г., за да заздрави финансовата си система.

Сега, когато икономиката на Испания навлиза в петата година на възстановяването си, цените на имотите растат силно в област Мадрид с повишение от 12% през 2017 г., сочат данни на Националния статистически институт.
Растежът се дължи и на недостига на жилища, след като строителни проекти бяха спрени по време на петгодишния спад в Испания от 2009 до 2013 г., а властите в Мадрид не бързаха да предоставят нови разрешителни за строеж, казва Енсинар.

Запасът от стари жилища за продажба в града намаля с 43% в последните три години, сочат данни на Idealista. Наред с нарастването на цените, наемите също се увеличиха, като миналата година регистрираха скок от 7,9%.
„Има все по-малко жилища за продажба, а това може да предизвика значително повишаване на цените в краткосрочен и средносрочен план. Положението става сериозно“, казва Енсинар.

Притокът на нови семейства е повод за гордост, казва кметът на Сесена Веласкес. Около 8 200 души са се регистрирали да живеят в El Quinon, както е известен кварталът, построен от Ернандо. Така населението на града е нараснало до 23 000 души спрямо под 5000 през 2001 г.

Сега градът подготвя съвсем нов проект. Площта от 4,5 млн. кв. м е презонирана за индустриална употреба, с което броят на първоначално планираните жилища е намален наполовина до 3 500. Сесена извлече поуките от годините на бума и няма да позволи нови жилищни проекти, които нямат надлежни услуги като гарантирано водоснабдяване, казва Веласкес.

На фона на пристигащите хора в El Quinon мечтата на Копача на кладенци за нов град близо до Мадрид може да се сбъдне, казва Урдачи. След като се сринаха с над 50% между 2007 и 2015 г., цените на имотите на кв. м в Сесена, включително El Quinon, се повишиха с 15% спрямо ниското си равнище преди три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 4
крас
преди 6 години
Напоително отекчителна статия. Да беше написала колко е цената на КВАДРАТЕН МЕТЪР ЧИСТА ЗАСТРОЕНА ПОЛЩ НА ОБОРУДВАНИ НОВИ ЖИЛИЩА В БАРСЕЛОНА или във ВАЛЕНСКИЯ. С 50% по ниски от СОФИЙСКИТЕ!!КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН В БЪЛГАРИЯ, или такъв няма?След третото вдигане на лихвите от ФЕД ще стане ясно дали в БЪЛГАРИЯ има строителен балон или няма.ТО ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА И ПО СЛИВАНИЯТА НА БАНКИТЕ ПО СХЕМАНА ДВЕ В ЕДНО. Само, че към едната нула като добавиш втора не се получава нещо повече от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още