IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-добрият град в Европа за компаниите и служителите

Британската столица оглавява индекса на имотната компания Colliers International за втора поредна година

18:02 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон оглавява за втора поредна година индекса на имотната компания Colliers International на най-привлекателните градове в Европа за компаниите и служителите.

Той оценява градовете според привлекателността им за наемателите, наличието на таланти и фактори, свързани с качеството на живот, наред с икономическото производство и продуктивността. Париж, Мадрид, Москва и Бирмингам допълват топ 5.

„Лондон доказа устойчивостта и магнетизма си като глобален център след референдума за напускане на ЕС. Разнообразен спектър от инвеститори и наематели определят града като най-доброто място за правене на бизнес. Притесненията за масов отлив от Лондон към континенталната част на Европа след Brexit намаляха на фона на силния пазар, като европейският бизнес повиши дейността си в британската столица почти четири пъти миналата година“, казва представителят на лондонския филиал на Colliers International Дейвид Ханрахан.

Докладът показва, че Великобритания остава много желана дестинация за капиталите и наемателите заради магнетизма си на център на разнообразни висококачествени услуги, което от своя страна помага за повишаването на икономическото производство и продуктивността. Още три британски града попадат в десетката – Бирмингам на пето място, Единбург на седмо място и Манчестър на десето място. Мюнхен, Цюрих и Милано допълват топ 10.

Мадрид скача до трето място в класацията, след като беше на осмо място миналата година. През 2017 г. испанската столица се е превърнала в третия най-голям инвестиционен пазар в Европа за първи път, тъй като инвеститорите осъзнават значителния потенциал на града в дългосрочен план, коментира Colliers International.

Най-голямата изненада е Единбург, който е единственият „малък“ пазар (населението на града е под 2 милиона души), намиращ място в топ десет. Тази година новата разширена версия на доклада включва 50 големи европейски пазара спрямо 20 миналата година, които са от глобално, регионално и национално значение.

„Силата на пазара на офис площи е двигател на градската икономика и стимулира всички останали форми на търсене на имоти – търговски площи, хотели, жилищни сгради. Силните наемни нива водят и до повишаване на наемите, а в дългосрочен план това е най-важният фактор за капиталовата стойност, особено в среда, в която няма възможност за по-голямо свиване на доходността на повечето големи пазари“, казва Питър Лейбърн, директор на отдел „Услуги за клиентите“ за Европа, Близкия изток и Африка в Colliers International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още