IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката Energean набра 460 млн. долара при листването си на борсата в Лондон

По-голямата част от средствата ще се използват за финансиране на проучванията за газ край Израел

14:20 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката Energean успя да набере около 460 млн. долара при излизането си на Лондонската фондова борса (LSE), съобщиха от компанията.

Основната дейност на компанията е свързана с проучвания за петрол и природен газ, а по-голямата част от средствата от IPO-то ще бъдат използвани за финансиране на проучвания в газови полета по крайбрежието на Израел.

В края на 2017 година компанията беше избрана да извърши проучвания в блоковете "Танин" и "Кариш". Според първоначалните оценки Energean ще има нужда от 395 млн. долара, за да финансира дейността си в региона.

За продажба са предложени 72,5 млн. нови акции при цена от 4,55 паунда за брой. На тази база пазарната капитализация на Energean възлиза на 695 млн. паунда, или 968 млн. долара, изчисляват още от компанията. При отварянето на сесията акциите са поскъпнали с 0,4%, показват данни от LSE.

Energean е първата енергийна компания, листната на пода на лондонската борса от януари 2017 година, припомня от своя страна Ройтерс. Тогава започна търговията с акции на Zenith Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още