IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три поуки от президентските избори в Русия

На Кремъл не му е лесно да мобилизира избирателите, либералната опозиция трудно преодолява разделенията, а комунистите не успяват да се обновят, пише AFP

07:22 | 19.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нямаше никакво съмнение, че Владимир Путин ще бъде преизбран за президент, но изборите в Русия откроиха три поуки: че на Кремъл не му е лесно да мобилизира избирателите, че либералната опозиция трудно преодолява разделенията, а комунистите не успяват да се обновят, пише AFP.

Избирателната активност е исторически ниска, отбелязва агенцията. Тъй като нямаше никакво съмнение в резултата и реално нямаше кампания на Путин, Кремъл направи всичко възможно да убеди руснаците да отидат да гласуват, както с всевъзможни стимули, така и с натиск над чиновници, работници и студенти, но също и с измами за пълнене на урните.

Въпреки тези усилия резултатът е един от най-слабите в постсъветска Русия и ще бъде още по-слаб, ако се потвърди прогнозата на института ВЦИОМ за 63,7 на сто избирателна активност - далеч от 70-те процента, които Кремъл си бе поставил за цел според редица медии.

За властта беше важно да не се създаде впечатление, че липсва ентусиазъм сред избирателите да гласуват отново за президент, ценен за твърдостта си на международната сцена, но и след четири години спад в жизнения стандарт.

AFP цитира политолога Александър Баунов от центъра Карнеги в Москва, че може би ниската активност се дължи на не толкова масирани измами, както на предишните избори: "Изглежда преброяването е честно в най-силно наблюдаваните райони", казва той.

С кандидатурата си Ксения Собчак, бивша телевизионна водеща и през последните години опозиционна журналистка, предизвика изненада в началото на кампанията като алтернатива на главния опозиционер на Кремъл Алексей Навални. Дъщеря на покойния либерален кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, политически наставник на Путин, тя бе възприета като "проект на Кремъл", замислен да противодейства на призивите на Алексей Навални за бойкот на изборите.

Но тя обяви снощи, че смята да продължи политическата си дейност. Занапред тя ще трябва да се опита да преодолее различията с Навални. Според Баунов "това е историята на две различни опозиции: Навални залага на сваляне на режима, а Собчак - за промяна на режима отвътре".

Комунистическата партия породи изненада, като издигна за кандидат Павел Грудинин, милионер и сталинист, който извоюва второ място за комунистите, но постигна по-слаб резултат от кандидата им Генадий Зюганов през 2012 г.

Баунов се съмнява в политическото бъдеще на Грудинин, както и в каквото и да било обновление на Комунистическата партия. "Лицата са нови, но политиката им е старата", казва експертът, цитиран от AFP и БТА.

Путин печели 76,4% от гласовете на вчерашните президентски избори, сочат резултати от обработката на 90 на сто от протоколите на избирателните комисии, предаде ТАСС, като цитира руската Централна избирателна комисия. На второ място е кандидатът на комунистите Павел Грудинин с 12% от гласовете, трети - Владимир Жириновски с 5,85%.

Над 55 млн. руснаци са гласували за Владимир Путин вчера, сочат резултатите от обработката на 98,5% от протоколите.

Според ТАСС резултатът на Путин в тези избори е рекорден. През 2000 г. той е получил 52,94% от гласовете и за него са гласували 39,74 млн. души; през 2004 г. е спечелил 71,31% и гласовете на 49,5 млн. души, а през 2012 г. - 63% и гласовете на 45,6 млн. души.

Избирателната активност вчера е била над 67 на сто, посочва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 16
khao
преди 6 години
аууу, защо си бием нег.рите ! ... абе поне от лично себеуважение не ви ли писна една и съща мантра от 50 години вече... стане нещо в *** и веднага, абе у нас как било!... обаче като стане нещо в "краварника" друга песен пеете :):) немногоумници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 16
s3
преди 6 години
Е ти какво? Да не казваш че не подгрепяш Бойко и ГЕРБ за четвърти мандат след 2г.? Ами то няма избор се казва, няма кой друг да е ... Значи ГЕРБ трябва да е.Иначе, разликата между Бойко и Путин е огромна, абе то прилика няма никаква. Нас ни управлява демократичен лидер с евроатлантически идеал и ценности, а Русия е далеко от тези идеи.Защо скочи петрола днес, нищо не се казва, а показа добър ръст въпреки скочилия долар. Да не е заради Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още