IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският фондов пазар - големият фалстарт на 2018 г.

Международните мениджъри са по-песимистични отвсякога за акциите в Обединеното кралство

20:02 | 23.03.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондонският фондов пазар направи ужасен старт на 2018 г.

Британският основен индекс FTSE 100 се понижава с 11% от януари насам, което го прави най-зле представящият се бенчмарк в света, пише CNN Money.

Международните мениджъри на фондове са по-песимистични отвсякога за акциите в Обединеното кралство, според проучване на Bank of America Merrill Lynch. Инвестиционните мениджъри, които контролират общо 514 млрд. долара, заявиха, че Великобритания е основната им къса позиция.

Акциите бяха засегнати от напрежението в световната търговия, но тук има още три фактора, които оказват натиск върху FTSE 100.

Паундът

FTSE 100 следва модел - когато паундът отслабне, акциите се покачват. Когато валутата поскъпне, акциите падат.
Паундът спечели 4,4% спрямо американския долар през 2018 г., притискайки го до нива от 1,41 долара за една британска лира. Това е сериозно покачване спрямо месеците след гласуването за Brexit през юни 2016 г., когато валутата се търгуваше за 1,20 долара.

Според Лукас Даалдер от дружеството за управление на активи Robeco именно силата на паунда е „основната и пряка причина“ за представянето на британския индекс.

Индексът се състои от 100 големи дружества като банки, миньорни и петролни компании, които извършват сериозна дейност извън Обединеното кралство. Печалбите, които печелят в чужбина, се обменят в паундове. Това означава, че печалбите им нарастват, когато валутата се засили.

„Бих казал, че най-простото логично обяснение е силата на паунда и ниската перспектива за приходите във Великобритания през 2018 г.", каза Даалдер.

За да се влоши ситуацията още повече, лондонските компании Royal Dutch Shell и BP плащат дивиденти в щатски долари. Британските инвеститори, които превръщат тези долари обратно в паундове, са по-малко ентусиазирани купувачи, когато местната валута е силна.

Доходността на облигациите

Повишаването на доходността на облигациите също отдалечи инвеститорите от акциите. Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа например е скочила до 2,8%. Доходността от 10-годишните британски ценни книжа се е повишила до около 1,5%.

Франс Хъдсън, глобален стратег в Aberdeen Standard Investments, заяви, че това е разтърсило компаниите от състава на FTSE 100, включително British American Tobacco (BTI).

Дори високите дивиденти, които изплаща тютюневата компания, в момента малко над 5%, не са достатъчни, за да компенсират понижението на акциите с 22% през 2018 г. Инвеститорите се пренасочват към облигации, избирайки безопасност дори ако това означава по-малка възвръщаемост.

Компаниите

Майк ван Дулкен, ръководител на изследването в Acccento Markets, заяви, че British American Tobacco е най-голямото притеснение на FTSE тази година.

Британските компании, включително Micro Focus и Carillion, попаднаха в заглавията на медиите през 2018 г. Carillion, главна британска строителна компания, се ликвидира, след като не осигури финансова линия. Това разтърси доверието на инвеститорите и повлече надолу акциите на други големи строителни фирми.

Micro Focus, която също е част от индекса, загуби своя изпълнителен директор след шест месеца на работа и предупреди за спад в продажбите. Акциите й поевтиняват с 63% тази година.

Бавният вътрешен икономически растеж също не помага на акциите на Обединеното кралство, особено когато икономиките в еврозоната продължават да растат.

„Обединеното кралство понастоящем е в много неблагоприятно положение в еврозоната", каза Даалдер.

Акциите, които се справят добре, са тези, които водят преговори за поглъщане. Например книжата на Sky отчитат ръст от 30% от началото на годината, докато Comcast и 21st Century Fox се състезават кой да купи телевизионния оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
polki
преди 6 години
Скъпа Веси, драга Магдалена, На няколко места в статията пишете за "паундове". Искам да Ви обърна внимание, че няма такава парична единица "паундове". Вместо "паундове" можете да кажете: "паунди", "лири стерлинги", "британски лири", "английски лири" и т.н. Но, моля Ви се повече не употребявайте "паундове". Благодаря за разбирането ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още