IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия понижи основната лихва за втори път от началото на годината

Нивото на ключовата ставка постепенно наближава диапазона, който ние определихме като неутрален, твърди гуверньорът Елвира Набиулина

15:25 | 23.03.18 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Руската централна банка понижи основната лихвена ставка с 0,25 процентни пункта до нива от 7,25%.

Това се разбира от съобщение на регулатора, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria, която се позовава на РИА Новости.

Днешното понижение на основната лихва е второто от началото на 2018 г., като тя бе индексирана с 0,25 процентни пункта надолу през февруари.

През изминалата 2017 г. централната банка на Руската федерация свали лихвения процент цели 6 пъти, като общо низходящата индексация бе в размер на 2,25%. 

От регулатора отбелязват, че годишната инфлация остава на ниски нива, а прогнозите са, че към края на годината тя ще бъде в размер на 3-4 на сто. 

Това дава основание за по-бърз преход към неутрална парично-кредитна политика, който ще се случи още през тази година, посочват още от институцията.

„Нивото на ключовата ставка постепенно наближава диапазона, който ние определихме като неутрален. Тоест такова, на което парично-кредитната политика няма да способства нито за снижаване, нито за ускорение на инфлацията“, каза в изявлението си управителят на банката Елвира Набиулина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още