IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,4 млн. пенсионери в Германия работят

И в България е налице тенденция за ръст на броя на работещите пенсионери

10:58 | 26.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повече от 1,4 милиона пенсионери в Германия все още имат работа дори в напреднала възраст, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на материал на германското списание Spiegel.

Както съобщава медията през уикенда, цитирайки отговор на федералното правителство на въпрос на Зелените, през 2016 г. около 1,42 млн. пенсионери в Германия са били работа. През 2000 г. този брой все още е бил 539 хил. души.

Случайни проверки от страна на Федералната статистическа служба показват, че по-голямата част от работещите пенсионери (47,5%) са заети на съкратен работен ден. Според анкетата 24,8% от работещите възрастни са самостоятелно заети лица.

„Промяната от трудов живот към пенсиониране по никакъв начин не е така регулирана, че всички служители да могат да се справят", казва пенсионият експерт от Зелените Маркус Курт пред списанието. Ето защо според него е нужда намеса на законодателя. 

Германският институт за икономически изследвания междувременно се изказа за повече гъвкавост по отношение на работещите пенсионери.

„При наемането на служители, които имат постоянна пенсия, не трябва да има горна граница за продължителността и броя на възможните ограничения“, поясняват двамата експерти на института Герт Вагнер и Корнелиус Рихтер в статия за неделното издание на Tagesspiegel. По думите им законодателят трябва да създаде съответен регламент, който да създава надеждност за служителите и работодателите.

Експертите също така не виждат опасност за изместване на по-младите служители от по-възрастните работници. По този начин възрастните хора биха могли да увеличат пенсионните си ставки, а работодателите могат да придобият опитни служители, пишат авторите на DIW.

В Германия има над 17 млн. души на възраст 65 и повече години – около 20% от общото население на федералната република.

Като цяло обаче пенсионерите са около 21 млн. души. Около 16,9 млн. от тях са в Западна Германия, а в Източна Германия техният брой е 4,1 млн. Средната месечна пенсия при мъжете в края възлиза на около 1100 евро, а на жените – 800 евро.

В днешна Германия мъжете и жените излизат в пенсия на 65 години, но е предвидено до 2029 г. пенсионната възраст да се повиши постепенно до 67 години. Само че това повишение е вече заложено в разчетите на пенсионните каси и отсега е видно, че ако нещо не се промени в германското общество, и тази промяна ще се окаже недостатъчна. Затова експерти на Християндемократическия съюз предложиха до към 2100 г. в пенсия да се излиза чак на 70-годишна възраст. 

Каква е тенденцията за България вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"Средната месечна пенсия при мъжете в края възлиза на около 1100 евро, а на жените 800 евро."При тая пенсия , който живее на квартира / никак не са малко / , може да рови по кофите или да се хване да бачка / ако все още мърда /.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Хахаха... на 70 години пенЦия ...яко ! Иначе дават възможност да бачкаш и след пенсиониране ... може , даже и на оня свят да продължиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още