IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 10 години дефицитът на Франция e под тавана на ЕС

Растежът на френската икономика очаквано се ускорява през последното тримесечие на миналата година

13:55 | 26.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път от десетилетие насам Франция падна под тавана на Европейския съюз за допустимия бюджетен дефицит от 3 на сто.

За цялата предходна година публичният дефицит на страната се сви до 59,3 млрд. евро, като съотношението на бюджетната дупка към икономическото производство възлиза на 2,6%  - значително под очакванията на правителството от 2,9%, става ясно от цитирани от Ройтерс данни на Националната статистическа служба Insee. 

Държавните разходи през 2017 г. са се понижили до 56,5% от БВП спрямо 56,6% година по-рано, докато приходите са нараснали до 53,9% от брутния вътрешен продукт спрямо 53,2% през 2016 година.

Същевременно стана ясно, че растежът на френската икономика очаквано се ускорява през последното тримесечие на миналата година благодарение на по-силен износ и бизнес инвестиции при известно забавяне на потребителските разходи, показва окончателна неревизирана оценка на официалната статистика на страната Insee.

Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната е нараснал през периода октомври-декември 2017 г. с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато се увеличи с 0,5%, и по този начин потвърди предварителните данни на Insee. На годишна база растежът на БВП на Франция се ускорява през четвъртото тримесечие на 2017 г. до 2,4% от 2,3% през трите месеца до края на септември, като това е най-здравият растеж от 2011 г. насам. 

В рамките на цялата 2017 г. икономиката на Франция отбеляза най-солидна експанзия от шест години насам. За 2017 г. френската икономика се е разширила с цели 2,0% след анемичен растеж от 1,1% година по-рано. 

Всичко това са добри новини за президента Еманюел Макрон, който след избирането си през май направи регламентите на ЕС ключов елемент от своята политика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Дали е случайно?https://***.investor.bg/evropa/334/a/kristin-lagard-predlaga-fond-za-cherni-dni-za-evrozonata-258188/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още