IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Ким Чен Ун е на изненадващо посещение в Китай

Към момента не е известно колко дълго Ким ще остане в Китай, нито с кого ще се срещне по време на престоя си там.

21:19 | 26.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е пристигнал на изненадващо посещение в Пекин – първата му визита извън КНДР от идването му на власт през 2011 г. Това съобщават трима източници на агенция Bloomberg.

Към момента не е известно колко дълго Ким ще остане в Китай, нито с кого ще се срещне по време на престоя си там.

В понеделник слуховете за визита на високопоставен представител на властта в Пхенян се усилиха, след като японската информационна агенция „Киодо“ съобщи, че е възможно севернокорейският лидер да пристигне в страната със специален влак. Телевизия Nippon от своя страна показа кадри на пристигащ в Пекин влак, който прилича на този, използван от бащата на Ким – Ким Чен Ир, при последната му визита в страната преди смъртта му през 2011 г.

Неочакваното посещение е последното от серия дипломатически маневри в Азия на фона на задълбочаване в конфликта между Вашингтон и Пхенян, от една страна, и опасенията за възможна търговска война между САЩ и Китай, от друга.

Все още няма информация и за това дали американските власти са знаели предварително за посещението на Ким.

„Северна Корея често се възприема като неблагодарен по-малък брат, но скорошното напрежение и нарастващите ядрени и ракетни способности означават, че Китай приема това сериозно и не иска да бъде изоставена от процеса“, посочва Мелиса Ханъм, изследовател от центъра „Джеймс Мартин“.

По-рано този месец Доналд Тръмп обяви, че е съгласен да се срещне с Ким Чен Ун, след като южнокорейски държавни представители обявиха, че севернокорейският лидер е готов да обсъди ядрената си програма. Bloomberg припомня, че срещата все още се обсъжда и тепърва трябва да бъде официално потвърдена.

Закъснялата визита на Ким в Китай, седем години след посещението на неговия баща, отразява напрежение в отношенията с Пекин, посочва Жак Делил от правния факултет на Университета в Пенсилвания. „С годините Китай стана все по-разочарован от Северна Корея, особено при управлението на младия Ким“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
DarkStar
преди 6 години
"Враговете на моите врагове са мои приятели".... Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
крас
преди 6 години
Южна Корея се върна към идеята за строителство на газопровод от Русия през Северна Корея. Въпреки че от икономическа гледна точка проектът е изключително изгоден за всички участници, неговата реализация е замразена от много години.Защо Сеул реши да реанимира тази идея точно сега и има ли шанс за нейната реализация?Поведението на Ким показва, че там нещо се случва и Руският газ е този който може да обедини двете Кореи.Сега след като загърбиха ЕВРОПА рашките пренасочват потоците си на ИЗТОК към високотехнологичните ЮЖНА КОРЕЯ, ЯПОНИЯ , КИТАЙ. Това вече ще е истинска предизвистена смърт както за долара , така и за еврото ОТ КОИТО НЯМА ДА ИМА НУЖДА.ДОДИ И ТЕРИ сами вкараха вълка в кошарата. Как ще го вадят от там не знам?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още