IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъченик за независимостта? Какъв е Пучдемон?

И да влезе в затвора, той няма да е изпълнил целта си, пише в свой анализ Deutsche Welle

10:34 | 27.03.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Салвадор Клара е съученик на Карлес Пучдемон. През октомври 2017 година той даде интервю за DW - тогава той беше зам.-кмет на родния град на двамата Амер в североизточна Каталуния. Клара разказва, че Пучдемон отдавна е копнеел за независимост на Каталуния и дори е бил готов "да влезе в затвора заради нея“, пишат в свой коментар за Deutsche Welle Ян-Давид Валтер и Николас Мартин

Карлес Пучдемон е второто дете в 10-членното семейство на пекари. Завършва средно образование и се премества в близкия провинциален град Херона, където следва философия. Обикаля Югоизточна Европа и се занимава активно с темата „нации без държави“ по примера на бивша Югославия. Започва да работи като журналист в англоезичния вестник Catalonia Today и през 2004 г. става главен редактор на изданието. След това той основава каталунската информационна агенция. Говори пет езика.

Въпреки интереса си към политиката Пучдемон попада в нея по-скоро случайно. През 2011 година е избран за кмет на Херона, а 4 години по-късно става председател на влиятелния „Съюз за независимост на Каталуния“. В началото на 2016 година той се издига до най-високия управленски пост в Каталуния, след като една част от правителствената коалиция отказва да преизбере неговия предшественик Артур Мас, обвинен в корупция. Тогава Карлес Пучдемон се оказва приемлива кандидатура за всички в сепаратистката коалиция. Малко по-късно той казва за списание Spiegel, че идването му на власт е станало в резултат на "едно нещастно стечение на обстоятелствата". 

При встъпването си в длъжност Карлес Пучдемон произнася думите „времената не са за страхливци“, които са последвани и от дела: въпреки предупрежденията от Мадрид той продължава с плановете си за референдум за независимост на Каталуния. Гласуването се провежда на 1 октомври 2017 година - акт, който е възможен според испанската конституция, но само под формата на национален референдум, т.е. с участието на всички испанци. Това е добре известно и на Пучдемон и неговото правителство, но това не ги отказва. 

Мадрид изпраща полиция в Каталуния, за да спре референдума. Твърди се, че за да се освободи от преследвачите си, в деня на гласуването той сменя колата си под един мост. Пред изборните секции се стига до сблъсъци между полицейските сили и избиратели. Близо 900 души са ранени, което за сепаратистите е доказателство, че Мадрид ги потиска. Така стремежът на каталунците за независимост достига нов апогей.

В референдума обаче се включват по-малко от половината каталунци с право на глас. Въпреки това Пучдемон се обявява за победител, след като 90 процента от участниците гласуват за независимост. После той подписва декларацията за независимост, която обаче веднага оттегля. Испанският премиер Мариано Рахой отхвърля искането за започване на преговори и вместо това заплашва да отнеме властта на регионалното правителство.

Така и става - три седмици след референдума Мадрид отнема правомощията на регионалното правителство, задействайки параграф 155 от испанската конституция, а Пучдемон бяга в Брюксел. Много от сподвижниците му са арестувани и обвинени в подстрекателство към бунт. Испания издава европейска заповед за задържането на Карлес Пучдемон, но после изненадващо я оттегля, за да не създава на Белгия дипломатически неприятности. 

Но и от чужбина бившият каталунски лидер остава активен: той обвинява испанското правителство, че държи сподвижниците му като "политически затворници" или "заложници“, което мнозина намират за подигравка с жертвите на режима на Франко.  

На изборите през декември сепаратистите си осигуряват отново мнозинство в каталунския парламент, което Пучдемон интерпретира като нов вот за независимост, което му връща надеждите. Той обаче не може да се завърне в Каталуния, където ще бъде арестуван.

Бягството на Карлес Пучдемон кара мнозина да се запитат дали той не е предател. Някои дори саркастично подхвърлят, че докато неговите министри лежат в затвора, той си гледа живота в Брюксел. Други пък го смятат за жертва и мъченик.

Ясно е, че Пучдемон няма да влезе доброволно в затвора. И че ще се опитва да засили своето спаднало влияние. В началото на март той официално се отказа от властовите си амбиции - засега, както уточни той в свое видеообръщение. На 22 март пък се провали опитът да бъде издигнат общ кандидат на неговия нов сепаратистки съюз, защото отцепилата се радикална партия CUP се въздържа при гласуването.

В края на миналата седмица Мадрид издаде нова европейска заповед за задържането на Пучдемон, който по това време е в Хелзинки, където изнася лекция. Преди органите във Финландия да реагират, каталунецът успява да напусне страната, но по обратния път към Белгия е задържан от полицията в Германия. В момента германското правосъдие проверява възможността за предаването му на Испания, където Пучдемон може да получи затвор до 30 години. Ако бъде осъден по повдигнатите му обвинения - за подстрекателство към бунт и злоупотреба с обществени средства във връзка с нелегалния референдум - Пучдемон би се озовал в затвора заради независимостта. Но няма да е постигнал целта си.

Вижте и коментара по темата на журналиста Момчил Инджов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Да ама не са гали а готи а кои са готите може да ти пусна филма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
да, още дядото на пучдемон, Обелиск от галите има вражда с дедото на Мадуро ... ае моля ти се, имали вражда и не било за пари, власт и самолюбие ...света трябва да върви към една голяма държава, а не към хиляди малки с малките си феодали и сатрапи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
fri
преди 5 години
Пучдемон мъченик? - да сте го чули да се жалва? И той не е "избягал", както обичат да пишат нашите..., а целенасочено е отишъл в друга страна в ЕС, за да разбуни духовете там!Ако е искал да избяга, щеше да отида на друго място :)))Пучдемон не е мъченик, а БОРЕЦ за независимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Виж ги как се мразят,накрая може да се сбият и това не е от сега ами имадълбоки корени тази вражда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
от където идват всички, но са малко по алчни :):) ето за това искат да се отделят, не че някой ги тормози или че ще прокопсат много от отделяне.... с две думи - разглезени селянчета ... подобна история като на мейтовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
За да схванем какво става в Каталуня и защо искат да се отделят от Испаниятрябва да разберем какви точно са каталунците,откъде идват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още