IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: Тонът във Варна беше изключително конструктивен

Единственият начин да се спре мигрантската вълна, е Европа „да прави мили очи” на Ердоган, твърди експерт

09:04 | 27.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Срещата във Варна беше много важна и историческа, както и с много добър тон. Това коментира в ефира на Нова телевизия българският външен министър Екатерина Захариева.

„Заявките, които чухте от ЕК, но и от Турция, са изключително важни за това, че споразумението трябва да работи и всяка страна да изпълнява ангажиментите си по него”, каза тя.

Според нея, много важно е, че ЕС и Турция са поели ангажимент за нормализиране на отношенията, както и върху „позитивните неща и общите стратегически интереси, които имаме”.

„Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност и добави: Нека заедно с Европа работим за нормализиране на обстановката в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан. Това е подадена ръка”, каза Захариева.

Определено срещата е успешна - с консенсус председателството на ЕС и българският премиер получиха съгласие за организирането ѝ. Беше трудна среща, но тя има един резултат – каналът за диалог не се запуши. Такъв коментар направи от своя страна ген. Тодор Бояджиев в ефира на bTV. 

Той посочи и някои по думите му „недоработки”. „Чухме твърденията, че проблемът за тракийските бежанци е двустранен и няма място на тези преговори. Двустранен ли е след като има две резолюции на ЕП, в които се казва, че Турция трябва да си реши проблема с Гърция и с тракийските бежанци? Той касае Европа и не е двустранен проблем. Защо Туск постави гръцко-турския проблем като проблем на ЕС, а ние не настояваме ЕС да гледа на този проблем като европейски, а не двустранен”, обясни Бояджиев, който е и зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България.

На коренно различно мнение за срещата е специалистът по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев. „Ердоган е един ислямист, той унищожи турската демокрация. Европа е една демократична общност – не виждам как може да се постигне консенсус при положение, че главните интереси са несъвместими”, каза той пред bTV. Той допълни, че Европа държи много големи икономически козове срещу Турция, но не ги използва и не „вижда какъв дълготраен успех може да има тази среща”.

„По-важно за мен е това, че Ердоган в прав текст говори за това, че Кърджали бил турски град и, че в Турция се печатат карти, които показват част от България като турска територия”, коментира още Алексиев.

„Има две новини в световните медии – едната е за последствията от отравянето на Скрипал, експулсирането на руски дипломати в цяла Европа това се случва, и другата новина свързана с Турция – изявлението на Себастиан Курц, който иска прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Новината от Варна не беше сред първите новини на световните агенции, но безспорно, от българска гледна точка това е постижение за България”, заяви Весела Чернева в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Дали Брюксел или София вярва на сълзи? Аз съм съгласен, че срещата е един безспорен успех. Диалогът с Турция трябва да се продължи, защото там има един режим, но той не е вечен”, каза от своя страна събеседникът ѝ - бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.

Според Чернева за Ердоган тази среща е важна, защото тя му даде глътка въздух – Турция е в доста лоши отношения със САЩ, самотна е на терен в Сирия. Турция има нужда да може да говори с Европа.„Едно наше проучване показва, че 16 от 28 европейски правителства смятат, че е важно с Турция да може да се говори и не искат да приключват преговорите, но може би ще оставят замразен статута на Турция по отношение на присъединяването. Две трети от европейските граждани са против разговори с Турция за присъединяване”, допълни тя.
Димов припомни за предстоящите догодина избори в Турция, които, по думите му, са съдбоносни за сегашния режим.

„Те са избори 3 в 1 – местни, парламентарни и президентски. Никак не е сигурно, че Ердоган ще спечели. Именно затова в момента в Турция управлява ислямиският национализъм или национал-ислямизъм. Без националисти на Ердоган му е ясно, че няма да спечели”, заяви бившият генерален консул в Одрин.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
А секса във Варна как беше?Като ги гледам на снимката трима изглеждат много добре задоволени само Ердоган изглежда като ****** за първи път в живота му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
До вчера различията уж бяха непреодолими, а сега глeй как се усмихват мазно. Въпросът е какво точно са изтъргували под масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още