IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Новото строителство ще балансира пазара на недвижими имоти

Според Никола Стоянов от Luximmo Finnest Estates моментът за покупка на имот ново строителство в София е добър

17:24 | 27.03.18 г. 4
Експерт: Новото строителство ще балансира пазара на недвижими имоти

Няма балон на имотния пазар, тъй като скокът на цените не е толкова голям и все още наваксваме спада след кризата от 2008 г. Това каза Никола Стоянов от Luximmo Finnest Estates в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той не вижда нищо притеснително пред пазара на недвижими имоти в близките няколко години, тъй като новото строителство се развива много динамично, а над 90% от покупките на имоти се движат от местния пазар.

„Хората бързат да купят на зелено, а предприемачите бързат да завършат и реализират проектите си на пазара. Цените във всички сегменти вървят нагоре, но се подготвят немалки обеми ново строителство и смятам, че те ще балансират пазара и ще бъдат коректив на големите амбиции на продавачите на готови имоти“, каза Стоянов и допълни, че не очаква драматичен скок на цените.

Според него сега моментът да се купи имот ново строителство в София е добър.

Стоянов посочи, че конкретно при луксозните имоти търсенето е стабилно и дори има известен ръст между 10% и 15% в последната година. Цените на луксозните имоти също са отбелязали ръст между 10% и 15% и според експерта луксозният сегмент е една от най-добрите части на имотния пазар, в които човек може да инвестира парите си.

Още коментари гледайте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
Малко избързвате. Няма да е тази година. Поне още година и нещо си. Заемите при тези лихви няма да смъкнат квадрата на една средна заплата. Все ще е отгоре. При Костов нямаше заеми и тогава наистина 1 заплата беше 1 кваадрат. А при Станишев имаше такъв небивал социалистически оптимизъм, че даже надмина този при Живков и по едно време за кратко трябваха към 3 заплати на вадрат, а народа вярвайки в светлото капиталистическо бъдеще с небивалия си социалистически оптимизъм се обутваше яко, което си е и целта на капитализма в крайна сметка. Лихвите бяха плащаш 2 жилища на банката, едното остава за теб. Сега е по-поносимо. За младите днес е много трудно, много. Господ да им помага с жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Раждаемостта спадна от 2009та до сега от 80 на 60 хиляди деца. От тях 1/3 направо си отиват в чужбина и няма да се върнат. Ако раждаемостта не започне да нараства както в периода 2005-2009 не чакам нищо добро и не вярвам в нищо добро. Сега жилища купуват все още ударните многобройни набори от соца които са към и около 30 - 40 годишни. Ама минималистическият набот 97 с 63 хилади деца вече стана на 21 и дет се вика скоро ще му е ред да купува. Де е набор 140 000 човека, де е набор 60 000 човека. Обратно - голямата смъртност значи допълнително наследствени имоти на пазара. Празни жилища София, Варна, Пловдив 25-30 процента. Колко още може? Не казвам не купувайте. Реално аз съм с едно дете, вече съм му купил жилище, отделно имам наследство , което даже не ми трябва. В един момент се питам ще има ли наематели? Не се заяждам. Предполагам при следващото падане на цени самият аз ще продам някой имот и ще купя нещо по-скъпо по-ново и в по-голям град. Апартамента са няколко бетоновоза с бетон, арматурата му и камион тухли рехави четворки. Нека не се залъгваме. Трудно се влага повече. това са 10 процента от пазарната цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
mariata
преди 6 години
Дано да бъркам, ама надали, но до края на м. май тази година пазарът ще стигне своя пик и в цени и в търсене и след това ще започне спад първо в търсенето, а после и цените ще тръгнат надолу, главно поради пренасищане. Цените в момента са несправедливо високи. Реално един над средно ниво заплащане човек работи за по-малко от 1 кв.м в среден клас блок в средно хубав квартал на ниво шпакловка и замазка и в това не влизат банковите лихви и такси. При 100 кв.м апартамент сами си сметнете колко време е необходимо да се покрие главницата, а при дългосрочен кредит цената става приблизително умножена по 2,5, т.е. ако го купите за 1000 евро на кв.м, реално ще платите във времето 2500. За сравнение при наем на обзаведено хубаво жилище ще плащате 5-6 пъти по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
red6
преди 6 години
"Няма балон на имотния пазар, тъй като скокът на цените не е толкова голям и все още наваксваме спада след кризата от 2008 г. Това каза Никола Стоянов от Luximmo Finnest Estates...""Според него сега моментът да се купи имот ново строителство в София е добър."Каква изненада какво казва тоя брокер. И каква изненада, че е точно обратното на това, което казва ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още