IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Военен Шенген" ще улеснява транспорта на военна техника в ЕС

Европейският съюз предвижда кофинансиране на десетина транснационални коридора

10:20 | 28.03.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване на "военен Шенген". Целта е да се улесни транспорта на войски и техника в Европейския съюз, за който сега има редица административни формалности и липса на инфраструктура, предаде Франс прес.

Планът за действия предвижда да се определят нуждите на военния транспорт и да се проверят използваемите инфраструктури. 

"Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия", обясни европейски дипломат. "Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен", добави той.

"Имаме нужда от военно шенгенско пространство. Руснаците имат пълна свобода на движение в тяхната територия. Ние трябва да можем да се придвижваме също толкова бързо, ако не и по-бързо, за да струпваме войски срещу потенциален неприятел, за да сме способни на възпиране", каза неотдавна американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американските войски в Европа.

Тъй като 26-те страни в Шенгенската зона премахнаха контрола по вътрешните граници, "ние имаме нужда от същата свобода на движение в ЕС като шофьора на тир, който превозва ябълки от Полша във Франция", добави той.

"Трябва да сме сигурни, че необходимите инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника", каза дипломатически източник.

Европейският съюз предвижда кофинансиране на десетина транснационални коридора, но решението да бъдат прокарани, както и използването им за военни цели, са въпрос, който зависи от страните членки, отбелязва АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
А защо трябва да може да минава по мост? Сигурно щото некой иска вече да си провежда военните паради по мостове та да се фука колко са му леки танковете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Военен Шенген... глупости!Да провокират наистина руснаците и онези ще им покажат нагледно как се прави и без шенген или каквато и да било инфраструктура. Бюрократични глупости и безсмислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
В тоя "Шенген" ше ни приемат без никви условия... :lol: Даже вече сме вътре... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Честито !!!Сега няма да имате дупки по пътищата, а ровове!П.п. В руската военна доктрина е забранено бойна техника (на полето на боя) да тежи повече от 50 тона. Дори танка ИС-7, въпреки превъзходството си е оставен навремето само за музеите. Един напичкан Абрамс е около 70 тона - това по мост не може да мине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още