IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външният дълг на България продължава да се свива спрямо БВП

Частните и държавните задължения в края на януари са над 33 млрд. евро, отчете БНБ

17:05 | 28.03.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group </em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Брутният външен дълг на България в края на януари (частен и държавен) продължава да се свива като част от брутния вътрешен продукт (БВП). Към края на януари той възлиза на 33,138 млрд. евро, като намалява с 2,3% (790,8 млн. евро) на годишна база.

Така той представлява 61,8% от БВП на страната, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). За сравнение, преди малко повече от две години съотношението беше над 75%.

Според прогнозата на централната банка през тази година БВП на страната ще е 53,639 млрд. евро.

Към 31 януари дългосрочните задължения са 25,457 млрд. евро и намаляват с 4% (1,059 млрд.евро ) в сравнение с година по-рано.

Краткосрочните задължения в края на януари възлизат на 7,680 млрд. евро и нарастват с 3,6% ( 268,4 млн. евро) в сравнение с година по-рано.

Дълг на централната и местната власт

Брутният външен дълг на сектор “Държавно управление” в края на първия месец на тази година е 5,666 млрд. евро, като намалява с 0,9% (52,9 млн. евро) в сравнение с края на миналата година. Външните задължения на сектора се понижават с 15,9% (1,069 млрд. евро) спрямо януари 2017 г.

Външните задължения на банките са 4,201 млрд. евро (7,8% от БВП) и през януари се понижават с 2,3% (97 млн. евро) спрямо края на миналата година, но дългът нараства със 7,8% (304,6 млн. евро) на годишна база.

Дълговете на бизнеса и домакинствата през януари са 10,568 млрд. евро (19,7% от БВП) и отбелязват спад с 0,4% на месечна и с 3,4% на годишна база.

В края на януари вътрешнофирменото кредитиране достига 12,702 млрд. евро (23,7% от БВП), което е с 0,2% (21 млн. евро) повече в сравнение с края на миналата година, и с 2,8% (341,9 млн. евро) нагоре спрямо януари 2017 г. 

Полученото външно финансиране от нерезиденти през януари е в размер на 133,8 млн. евро при 266,4 млн. евро година по-рано. От него 18,4 млн. евро (13,8% от общия размер) са за сектор "Държавно управление", 0,3 млн. евро (0,2% от общия размер) – за сектор "Банки", 57,2 млн. евро (42,7%) за Други сектори, а вътрешнофирменото кредитиране е 58 млн. евро (43,3%).

През януари 2018 г. извършените плащания по обслужването на брутния външен дълг са на стойност 194,4 млн. евро, докато година по-рано бяха платени 513,9 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Разбира се че са различни.Ти пак не обърна внимание на главното - от няколко ЧПД са пощръклели като бесни животни да клеветят състоянието на НОИ и да агитират хората да си местят партидите на ДПО.Пита се в задачката сега - кое точно ще е следващото нещо, което ще фалират за да си присвоят огромни средства, които да отидат за сметка на бюджета през следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 5 години
ъ , НОИ и ЧПД-тата са различни неща . Мноооооооого различни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Data - и аз се уморих точно същите неща им разправям. Дори и бюджета да не може да поддържа НОИ по-скоро ще ни вземат даром в еврозоната и ще ни оправят баланса по гръцкия модел отколкото да оставят България на подобен фалит. Обаче частниците направо са пощръклели, което ме кара да се съмнявам дали след КТБ не предстои и друг контролиран фалит, този път на 2 български ЧПД.------------------И понеже са ми изтрили предния пост където изказах предположение евентуално кои може да са тези ЧПД сега го поствам в този вид и да видим дали пак ще го махнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 5 години
то това е повече от ясно , но понякога ми е забавно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 5 години
:) за съжаление тук е пълно с икономически неграмотни хора.. НЕ им влизай в обувките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 5 години
За цъкащите минуси - НОИ по сега действащото законодателство НЕ МОЖЕ ДА ФАЛИРА . Колкото и да е дифицитът му държавният бюджет е ДЛЪЖЕН да го покрива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
data
преди 5 години
Хахахах , говорят за фалит на НОЙ ? Точно в годината в която се подобреват показателите ? Ти на ква дрога си тая вечер ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Може и да е балансиран бюджета обаче в инвесторските и в осигурителните среди много силно се говори за фалит на НОИ и на държавното пенсионно осигуряване. Доста народ направо ще пощръклеят в желанието си да тръбят за тия предстоящи фалити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 5 години
От две години бюджета е балансира , ако това ти говори нещо разбира се . Даже ората са ти го написали . ПО важното е че не казват че Бг вече е КРЕДИТОР !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
крас
преди 5 години
А колко милиарда е ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ и каква част от него са ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ с които като потребители "СТРАТЕГИЧЕСКИ" ИНВЕСТИТОРИ са ни вменили като дълг бъдещи плащания на ТЕХНИ лихви и главници ?!КОЙ ПРЕДСТАВЛЯВА МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ, конституирани без тяхно съгласие и представителност като ДЛЪЖНИЦИ по заемите на тези "СТРАТЕГИЧЕСКИ" ИНВЕСТИТОРИ ?КОЙ УЗАКОНИ ТАЗИ ИЗМАМА , КОЯТО НИЕ КАТО КРАЙНИ ПОТРЕБИТЕЛИ ПЛАЩАМЕ С ЦЕНАТА НА ТОК , ВОДА , ПАРНО - лихвите и договорените без наша представителност ЗАЕМИ на инвеститорите?!КЪДЕ Е ОМБУТСМАНА МАНОЛОВА И ЗАЩО НЕ ЗАПОЧНЕ ДА РАЗПЛИТА ЧОРАПА С ГИНКИНАТА АФЕРА , където се прави опит в цената на тока да се вкарат ЛИХВИТЕ и ГЛАВНИЦАТА на един ЗАЕМ по който липсва изискващата се ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ на задължените лица каквито в случаят се явяват милионите българи!НА ПОРОЧНАТА СХЕМА НА ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ ВОДЕЩА ДО ИЗМАМА И ЗАГРОБВАНЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЛОЖЕН КРАЯТ ЕТО КАКВО КАЗВА ДЕЛЯН ДОБРЕВ ЗА ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ СКЛЮЧЕН ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА +"АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ НА КОИТО НИЕ С ЦЕНАТА НА ТОКА ПЛАЩАМЕ ЛИХВИТЕ И ГЛАВНИЦИТЕ ПО ЗАЕМА :"При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение, че тя осигурява кредита?"Ами накрая сложете едно МАГАРЕ като "СТРАТЕГИЧЕСКИ" инвеститор напишете му едни ЛИХВИ И ДОГОВОРЕНИ НЕРЕАЛНИ ГЛАВНИЦИ , пък простия народ да ги плаща , било с цената на тока , на водата , на парното ...На това му казват ОМРАЗЕН ДЪЛГ защото е създаден с измама и без изискваща се представителност на ЗАДЪЛЖЕНОТО ЛИЦЕ!КАКВА ЧЕСТ ОТ ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ Е ОМРАЗНИЯ ДЪЛГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още