IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските мита на САЩ залагат на карта бъдещето на СТО

Според експерти увеличаващият се брой двустранни споразумения отразява и увеличава отслабващото влияние на организацията

11:40 | 31.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Едностранното налагане на мита от американския президент Доналд Тръмп миналата седмица е шамар за Световната търговска организация (СТО) – честа жертва на неговите атаки. Съюзниците на държавния глава обаче призовават за реформа на 164-членната група, а не за омаловажаването ѝ, посочва в свой анализ Wall Street Journal.

Бъдещето на СТО е особено несигурно, тъй като подходът на администрацията във Вашингтон едновременно я заобикаля, но и разчита на нея.

От една страна, миналата седмица администрацията наложи мита, които според много държави нарушават разпоредбите на СТО, като САЩ водят директни преговори с други столици за сключването на търговски сделки извън организацията. Самият Тръмп нарече СТО „бедствие“, чието отношение към САЩ е „много несправедливо“. В същото време страната оказва натиск върху своите съюзници, търсейки помощ за реформирането на организацията, както и за тяхното присъединяване към жалбите пред нея срещу Китай.

Европейският съюз и шест други страни си осигуриха временен мораториум върху американските налози от 25% върху вноса на стомана и 10% за този на алуминий с уговорката, че ще работят с Вашингтон върху американските опасения относно търговията. Страните разполагат с време до 1 май, за да задоволят исканията на американската администрация, като Южна Корея вече започна обсъжданията за постоянна отмяна на митата.

Прибягването до двустранни споразумения отразява разочарованията от търговската организация, основана през 1995 г. През 2001 г., когато Китай официално се присъедини към нея, страните членки подеха дебат за ревизиране и пренаписване на правилата за световна търговия, но тези усилия бяха изоставени десет години по-късно.

ЕС – един от защитниците на свободната търговия и СТО, е сключил или иска да сключи сделки за либерализиране на търговията си с Канада, Япония, Мексико, Австралия и Сингапур. Подобни двустранни сделки са позволени според регламента на СТО, ако се определят като допълващи световната търговска система, покриват по същество целия диапазон на търговия и улесняват свободното движение на търговски потоци, без да възпрепятстват дейността на страните извън тях.

Въпреки това според мнозина увеличаването на подобни споразумения едновременно отразява и допринася за влошената репутация на организацията.

Според съюзниците на САЩ и някои търговски експерти по-големият проблем за СТО е този, че Китай се възползва от правилата на органа за сметка на други членове.

„Законите на СТО са до голяма степен неадекватни, за да се справят с някои – но не задължително с всички, проблемни търговски практики, идващи от Китай“, посочва търговският експерт проф. Марк Ву от Университета в Харвард. Според него макар СТО да не „изчезне в забвение“, нейната важност като арбитър на световната търговия вероятно ще избледнее с времето.

Представители на Европейския съюз също заявиха, че искат промяна на разпоредбите на СТО, за да се позволят по-бързи действия срещу дъмпинга и неправомерните субсидии.

Обединяването за ревизиране на световната търговска система може да бъде положителен резултат от сегашното напрежение, ако въпросът с митата върху стоманата и алуминия има „щастлив край“, смята Фредрик Ериксон, директор на базирания в Брюксел Европейски център за международна политическа икономика.

Въпреки това един по-обширен спор е малко вероятно да предизвика фундаментални реформи в търговската организация, които да посрещнат предизвикателствата на Китай, посочва още професор Ву. По думите му изглежда все още никой не е готов да вземе трудните решения и компромиси, необходими за осъществяването на голяма реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
СТО е същия смях като ООН...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още