IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Европейската солидарност не може да бъде сляпа и едностранна

Държавният глава посочи, че извикването на българския посланик в Моска е стъпка, която не е била съгласувана с него

20:30 | 28.03.18 г. 16
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Решението за извикване за консултации на българския посланик в Москва е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира своите действия, заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава посочи, че това е стъпка, която не е била съгласувана с него.

„Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. В такива сериозни случаи са необходими неоспорими доказателства“, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава посочи също така, че солидарността не може да бъде едностранна и припомни, че на заседанията на Европейския съвет преди година е поискал от всички лидери на ЕС да бъдат солидарни с България по повод намесата на Република Турция в изборния процес у нас. „Такава солидарност и до ден днешен я чакамe. За съжаление не я чухме и на пресконференцията във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските. Не това е разбирането ми за европейска солидарност“, подчерта президентът. 

Попитан дали върху България не е упражнен прекомерен натиск, тъй като българската позиция се е сменяла не с дни, а с часове, и дали подобни действия ще повлияят на очакваното посещение на руския президент Владимир Путин у нас, държавният глава заяви, че тези въпроси трябва да бъдат отправени към българското правителство.

Помолен да коментира българската позиция по случая „Скрипал“, която според коалиционните партньори в управлението е балансирана, президентът отбеляза, че също смята така.

В отговор на въпрос за проведената среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна, президентът посочи, че „на тази среща чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, за моя изненада чухме и как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция.“ Държавният глава отново подчерта, че това не е неговото разбиране за европейска солидарност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 5 години
Щот тиквата има повече мозък от мноооооого хора . Последният път когато една политическа партия имаше Президент, Премиер и кмет на София едновременно беше СДС и сам виждаш къде са сега . "Простия" Боко както е известен тук се е съсредоточил върху постовете който имат реална власт и кинти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 5 години
всъщност най-голяма помощ получи от тиквата... Цецка просто нямаше как да е президент :):) Още се чудя що тиквата сдаде тая позиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 5 години
хубавото на шапкаря е, че не е най лошия президент който сме имали. Тая позиция е заема еднолично Гоце :):) така че има още да се излага докато надмине пернишкия милиардер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 11
copper
преди 5 години
Върхът на наглостта е човек издигнат след съгласуване с Решетников и подпомогнат от руската *** машина да издига глас срещу намеса на Турция в нашите избори . Не знам в какво и как се е намесила Турция, но одобреният от Русия кандидат спечели с нейна помощ. Старшинката е безскрупулен наглец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 9
bgMan
преди 5 години
Тоз парашутист без никакъв политически опит или възпитание наистина се държи така, че все едно всички са длъжни да му искат мнението и разрешението. Още ли не е разбрал че вече не е командир на военно поделение? Хората избраха Радев просто защото не искаха да отново да им натресат някой гей- или лисбо- активист като Плувналиев и Цацка Цачева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 5 години
у грешка си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
data
преди 5 години
Демек когато Турция беше една от страните който първа подкрепяше присъединяването на Бг към НАТО не заслужава връщането на жеста ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
fri
преди 5 години
5 data,- "домашняка" ти е с много метил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 11
comet
преди 5 години
Не съм Радев, а и той не само че е президент, но май е и от Хасково (т.е. много по-добре познава проблемите). Лично аз не бих защитавал по никакъв начин присъединяване на Турция към ЕС (каквото прави Тиквонций). Най-удачно срещу Турция е повдигане въпроса (всеки път когато те говорят за смяна на имена и пенции) за петвековните религиозна асимилация, прокуждания, еничарство, кланета ... не само на българи, но и на всички поробени, включително араби, кюрди, и защо не да споменем и християните византийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 20
data
преди 5 години
Добре , обясними моля те позицията на Радев да повдигнем въпроса за тракийските бежанци на тристранна среща ЕС-Турция на която ние сме домакин ? Да отбележа че въпроса виси от има няма 100 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още