IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Европейската солидарност не може да бъде сляпа и едностранна

Държавният глава посочи, че извикването на българския посланик в Моска е стъпка, която не е била съгласувана с него

20:30 | 28.03.18 г. 16
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Решението за извикване за консултации на българския посланик в Москва е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира своите действия, заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава посочи, че това е стъпка, която не е била съгласувана с него.

„Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. В такива сериозни случаи са необходими неоспорими доказателства“, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава посочи също така, че солидарността не може да бъде едностранна и припомни, че на заседанията на Европейския съвет преди година е поискал от всички лидери на ЕС да бъдат солидарни с България по повод намесата на Република Турция в изборния процес у нас. „Такава солидарност и до ден днешен я чакамe. За съжаление не я чухме и на пресконференцията във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските. Не това е разбирането ми за европейска солидарност“, подчерта президентът. 

Попитан дали върху България не е упражнен прекомерен натиск, тъй като българската позиция се е сменяла не с дни, а с часове, и дали подобни действия ще повлияят на очакваното посещение на руския президент Владимир Путин у нас, държавният глава заяви, че тези въпроси трябва да бъдат отправени към българското правителство.

Помолен да коментира българската позиция по случая „Скрипал“, която според коалиционните партньори в управлението е балансирана, президентът отбеляза, че също смята така.

В отговор на въпрос за проведената среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна, президентът посочи, че „на тази среща чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, за моя изненада чухме и как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция.“ Държавният глава отново подчерта, че това не е неговото разбиране за европейска солидарност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 29 rate down comment 12
comet
преди 6 години
Според мен, хората подкрепихме Радев (не че е най-доброто, но все пак сега го слушам, докато преди направо сменях канала) така масово точно защото не принадлежеше към политическа партия (въпреки че бе предложен от такава). Отделно, конкуретът му ,предложен от ГЕРБ, бе нещо което народът ни не искаше да ни се случи повторно (да говори и прави неща, които Тиквонций предпочита друг да ги върши, а не както сега на него и Екатерина да им се налага, под диктовка на американския посланик, дето и днес пак ни размаха пръст).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
data
преди 6 години
Само от домашняка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 14
TomaNeverni
преди 6 години
Пич каква трева си пушил по времето на Плюнчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 32
data
преди 6 години
Радев , (освен ако целият цирк не е режисиран) се държи като шеф на политическа партия и заема политически позиции . кат искаше да става политик да беше си се явил на парламентарни избори и да си разгръща тезите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 18
comet
преди 6 години
Радев се държи добре!Плювко бе предложен от Тиквонций като най-доброто което ГЕРБ (разбирай Тиквонций) има да предложи. Така че моля да не коментираме Плювко, той бе това което си може! Основният заслужил за онова позорно явление (Плювко) бе бодигарда-пожарникар-мутра, който си изпрати дъщерята в страната, чиито интереси безропотно изпълнява и където ще отиде след време да си гледа внуците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 34
data
преди 6 години
Плевнелиев беше далеч по адекватен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още