IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще разследва сделки с имоти с "мръсни пари"

По данни на Transparency International британски имоти на стойност до 6,2 млрд. долара може да са купени със съмнителни средства

10:08 | 29.03.18 г. 1
<p>
	Британският премиер Тереза Мей заяви, че извършителите на сериозни престъпления и корумпираните елити нямат място във Великобритания.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският премиер Тереза Мей заяви, че извършителите на сериозни престъпления и корумпираните елити нямат място във Великобритания. Снимка: Архив Ройтерс

Британските депутати започнаха ново разследване на прането на пари, санкциите и икономическите престъпления с особен фокус върху имоти, купени с т. нар. „мръсни пари“, на фона на нарастващото напрежение с Русия, предава Ройтерс.

По-рано този месец премиерът Тереза Мей заяви, че няма място за „извършители на сериозни престъпления и корумпирани елити“, докато очертаваше британската реакция на отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, за което Великобритания обвини Русия. Двете страни изгониха по 23-ма дипломати заради конфликта с отравянето, което Русия отрича.

„Предвид заплахите, пред които е изправена Великобритания, ефективността на режимите, които използваме, за да защитим финансовата си система от злоупотреба, никога не е била по-важна“, заяви Ники Морган, председател на Финансовата комисия към Камарата на общините (долната камара на парламента), която ръководи разследването.

„Твърди се, че британският, и по-специално лондонският имотен пазар, се превръщат в предпочитана дестинация за пране на пари от престъпна дейност извън границите на страната и корупция, т. нар. „мръсни пари“, допълни тя.
Морган съобщи, че разследването ще бъде насочено към международните усилия на Великобритания за справяне с прането на пари и финансирането на терористична дейност.

Финансовата комисия цитира данни на неправителствената организация Transparency International, според които британски имоти на стойност до 4,4 млрд. паунда (6,2 млрд. долара) може да са купени със съмнителни пари.

„Събитията в последно време изглежда дадоха така необходимия тласък в борбата на Великобритания с мръсните пари и ние приветстваме решението на Финансовата комисия да проведе разследване“, каза Дънкан Хеймс, директор на Transparency International за Великобритания.

Лондон е предпочитана дестинация от богати руснаци за закупуване на имоти и притокът на руски пари спечели на британската столица прякора „Лондонград“. Но въпреки острата реторика на Мей срещу руския елит тя не назова конкретно хора и компании, на които ще бъдат наложени санкции.

Морган заяви, че разследването ще бъде насочено и към икономически престъпления срещу потребители като измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
леко лицемерно, че чак сега се сетихте :):) ... сега ще те нападнат троловете заради това :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още