IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелските стаи по света са нараснали с близо 18% за десет години

Равнището на заетост в повечето ключови градове в Европа е било рекордно през 2017 г.

16:38 | 29.03.18 г.
<p>
	Стая в хотел Moscow Country Club. Заетостта в хотелите в руската столица се очаква да намалее тази година.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Стая в хотел Moscow Country Club. Заетостта в хотелите в руската столица се очаква да намалее тази година. Снимка: Архив Ройтерс

Хотелите в света през първото тримесечие на 2018 г. са 184 299 и разполагат с общо над 16,966 млн. стаи, сочат данни на консултантската компания в областта на глобалната хотелиерска индустрия STR, цитирани от онлайн изданието World Property Journal. Броят на стаите е нараснал със 17,7% в последните десет години, показва още изследването на STR.

„Хотелиерският сектор и възвръщаемостта, която той осигурява, продължава да привлича инвеститори в имоти. Това е очевидно от значителния ръст на измерителите на представянето и развитието, който наблюдаваме в последните десет години“, казва Робин Росман, управляващ директор на STR.

„Макар че пазарите в света рядко си приличат, индустрията като цяло продължава да се представя силно и очакваме растежът да се запази в идните години“, допълва той.

От създаването на STR през 1985 г. стаите в изследваните от нея хотели са се увеличили с близо три милиона (+49%). Глобалната хотелиерска индустрия отчита средно равнище на заетост от 67,5% за 12-те месеца до февруари 2018 г., което е повишение с 1,6% спрямо предходните 12 месеца. 

Растежът на европейската икономика е стимулирал хотелиерската индустрия, като равнището на заетост на стаите миналата година е рекордно в повечето ключови градове на Стария континент, констатира STR. Пристигналите в Европа туристи през 2017 г. са били със 7,5% повече спрямо 2016 г., сочат данни на компанията Tourism Economics.

STR прогнозира, че търсенето ще продължи да расте на повечето ключови европейски пазари през 2018 г., включително в Брюксел (+3,7%), Берлин (+4,0%), Мюнхен (+5,7%) и Амстердам (+3,1%). Според консултантската компания нарастването на търсенето ще даде възможност на операторите на хотели да повишат цените, като според прогнозите средният ръст в споменатите градове ще достигне 3,5%.

В същото време се очаква увеличаването на предлагането да намали равнището на заетост в някои ключови градове, включително Москва, Варшава и Лондон.

Сред рисковете пред хотелиерската индустрия в Европа компанията посочва политическата ситуация в Каталуния и преговорите за Brexit, които могат да повлияят на растежа на някои пазари на различни етапи от годината.

Определението на STR за хотел се основава на три критерия – генерира приходи от нощувки на стая, има десет или повече стаи и е отворен за посетители (което изключва имоти, изискващи членска карта или принадлежност към клуб).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още