IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan и Renault водят преговори за сливане?

Евентуалната сделка ще сложи край на настоящото сътрудничество между компаниите и ще ги превърне в една обща корпорация

12:39 | 29.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Nissan и Renault водят преговори за сливане?

Компаниите Nissan и Renault водят преговори за сливане и създаване на нов автомобилен производител, който да се търгува на стоковите пазари с общи акции, съобщават източници, цитирани от Bloomberg.

Евентуалната сделка ще сложи край на настоящото сътрудничество между компаниите и ще ги превърне в една обща корпорация, посочват запознатите с въпроса източници.

В момента Renault притежава 43% от Nissan, а от своя страна японският производител има 15-процентен дял във френската компания. Според източниците настоящият ръководител на двете компании Карлос Госн е начело на преговорите и ще поеме управлението на евентуалното бъдещо обединение.

Компаниите обсъждат сделка, в рамките на която Nissan ще даде на акционерите в Renault дял и в новата структура. Акционерите на японската компания също ще получат акции в замяна на своите притежания. Според източниците не е изключено новата компания да задържи централите си както в Япония, така и във Франция. 

Книжата на Renault поскъпнаха с 8,3% в началото на борсовата сесия в четвъртък, достигайки до най-високите си стойности от повече от десетилетие. Цената отбелязва ръст от 4,2% към 10 ч. местно време в Париж, което увеличи пазарната капитализация на компанията до 29 млрд. евро (36 млрд. долара). Акциите на Nissan отбелязаха понижение от почти 2% през последната една година, с което пазарната капитализация на производителя се оценява на 4,6 трлн. йени (43 млрд. долара)

Според източниците на агенцията сключването на сделка обаче може да се окаже трудно. Френското правителство притежава дял от 15% в Renault и може да не е съгласно да се откаже от контрола си в компанията или да отслаби позициите си в нея. Властите в Париж, както и в Токио, ще трябва да одобрят споразумението и не е изключено да имат непреклонни позиции за това къде да се намира основната централа на новата компания, посочват още запознатите.

Едната от възможностите е седалището да бъде установено в Лондон или Холандия.

Към момента все още не е взето окончателно решение за сливането, като преговорите продължават вече няколко месеца.

Говорител на настоящото обединение между Renault и Nissan заяви, че няма да коментира слухове и спекулации.

По-рано този месец агенция Ройтерс съобщи, че Nissan води преговори за покупка на по-голямата част от дяла на френското правителство в Renault, позовавайки се на анонимни източници. Госн обеща да подсигури партньорството между двете компании, като заяви през февруари, че те ще разработят план, за да „направят алианса необратим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
За тези които не са съгласни нека сравнят жалките френски dCI двигатели с тези, които японците от Nissan произвеждаха преди това - CD20 и SR20DE. Половината от япончетат още вървят по пътищата в страни като нашата и няма значение, че вече са по над 700 000 километра и около 20 години експлоатация. Сериините двигатели на рено за масови автомобили не могат да изкарат дори и половината километри на японските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Жалко за хубавите автомобили, които се произвеждаха преди 10-тина години с марката Nissan.Renault са толкова орязани и спънати версии на автомобили, че нямам думи. Единственото хубаво нещо е външният им дизаин, с който от доста време изпъкват пред смотания дизаин на Volkswagen например. Само бусовете и камионите на Renault им се получават добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още