IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да започне изкупуване на петрол с юани от тази година

Ако тези планове бъдат осъществени, това може да доведе до разплащането във валутата и на други стоки

22:30 | 29.03.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай предприема първи стъпки за плащането на вносен суров петрол в юани вместо в щатски долари, съобщават трима източници на Ройтерс. Това ще представлява ключово развитие в усилията на Пекин да наложи валутата си на международно равнище.

Прехвърлянето на дори част от петролната търговия в юани има потенциално голямо значение, посочва агенцията. „Черното злато“ е най-търгуваната суровина в света, чиято търговска стойност годишно възлиза на около 14 тлрн. долара или приблизително колкото брутния вътрешен продукт на Китай.

Пилотна програма за разплащане в юани може да започне най-рано през втората половина на тази година, посочват запознатите. Според тях регулаторите неформално са поискали група финансови институции да изготвят цените на вносния петрол в местната валута. 

„Като най-големия купувач на петрол, естествено е за Китай да настоява за използването на юана като средство за разплащане“, заяви единият от запознатите, според когото това ще подобри ликвидността на валутата на световния пазар.

Китай е вторият най-голям потребител на „черно злато“ в света и през 2017 г. измести САЩ като най-голям вносител. Търсенето на Пекин също така е ключов определящ фактор за цената на суровината.

В рамките на обсъждания план Пекин може да започне с покупки от Русия и Ангола, посочва един от източниците, като и двете страни – също като Китай, искат да се противопоставят на световната доминация на долара. Те са и основните доставчици на суровината в Китай заедно със Саудитска Арабия.

Ако плановете на Пекин се окажат успешни, това може да доведе до разплащането в юани на още стоки, включително метали и други суровини.

Новината за идеите на Китай съвпада със започналата тази седмица дългоочаквана търговия с китайски петролни фючърси на борсата в Шанхай, като очакванията са те да се превърнат в трети световен бенчмарк заедно със сортовете WTI и Брент. Петролните договори в Шанхай също се търгуват в юани.

Плановете на Пекин да използва своята валута като разплащателно средство за покупка на петрол идват на фона на продължаващо почти една година подсилване на юана, който изглежда ще отбележи пети пореден тримесечен ръст – най-дългата серия от 2013 г. насам.

През януари юанът продължава да е на пето място като валута за вътрешни и международни плащания, без да променя позицията си отпреди година. Въпреки това делът му спрямо другите валути е намалял на 1,7% от 2,5% по данни на компанията SWIFT. Въведените през последната повече от една година мерки с цел задържане на изтичащия от страната капитал заради поевтиняването на валутата, отне известна част от блясъка ѝ като международно средство за разплащане.

Юанът обаче успя да повиши цената си спрямо долара с 3,4% от началото на годината, отбелязвайки ръстове по време на последните борсови сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 41 rate down comment 2
dr.5rov
преди 6 години
"това ще подобри ликвидността на валутата на световния пазар."-------Ей това ми харесва у китайците. Умеят така да водят играта, че да се стигне до състояние, когато това което те искат "ще подобри нещата". Това е съвременната интелигентна игра. В нея по-наивните, тези които не се усещат са прецаканте.Само че американците са наясно с това. Нали те (и англичаните) са я измислили тази игра и на китайците няма да им се размине току така. Предстоят яки битки. Е, това е само мое мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 5
zelka007
преди 6 години
китайците на илиянци взимат долари и левове ... евро взимат от македонци и сърби и ги прецакват с курса :))) - ама сърби и македонци почнаха да се изхитрят , идат си с левовете тука . те (китайците) и помежду си смятат всичко в долари , а не в юани . какво международно доверие ще гради партията на народната република като самите китайци не си плащат с юани помежду си ... ама ще поживеем ще видим , дето пишат колегите по-долу :))) . а малко в страни от темата , ама ми се случи в сърбия преди година . в обикновен ресторант ще вечеряме , като ни разбраха че сме българи и кой носи динари кой евро , сервитьора казва : няма проблем може да платите в динари , евро и левове . та левът го признават съседите . което си е уважение и довери към нашите пари . така една малка националистическа звездичка ми грейна в сърцето :))) . брей какви времена доживяхме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 6
Jorkata
преди 6 години
Дам - тия не са Либия или Венецуела... ще е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 3
julian12
преди 6 години
Ха сега! Да видим кой кого...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 3
julian12
преди 6 години
Ха сега! Да видим кой кого...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още