IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите китайски банки намаляват лошите кредити за първи път от 2013 г.

Равнището на лошите кредити е намаляло до 1,5% през 2017 г.

22:06 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите китайски банки най-сетне проявяват нови признаци на сила, като премахват потенциално препятствие пред растежа на световната икономика.

Миналата година шест банки са намалили дела на лошите кредити в общия обем от кредити в сравнение с предходната година, като явно са се вслушали в призивите на правителството за справяне с дълга, пише Bloomberg. Това е първият спад от 2013 г. насам, когато започнаха да се публикуват данни, и най-ниското ниво от 2014 г.

Равнището на лошите кредити е намаляло до 1,5% през 2017 г. спрямо 1,7% предходната година. Причината за това отчасти е в засилването на китайската икономика, която е подобрила способността на кредитополучателите да изплащат дълговете си.

Анализаторите обаче отдавна поставят под съмнение официалните данни, като твърдят, че те подценяват истинското равнище на лошите заеми на китайските банки.

Графика Графика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още