IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антониу Гутериш: Идва нова Студена война

Генералният секретар на ООН призова за вземане на предпазни мерки

22:18 | 29.03.18 г. 4
<p>
	Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Снимка: Архив Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че отношенията между Русия и САЩ се влошават и се доближават до ситуация "сходна" на Студената война, предадоха световните агенции.

Той призова за взимане на предпазни мерки, но отбеляза, че ситуацията се различава от тази през Студената война в два аспекта. Първият е, че сега има много повече участници в конфликтите, отколкото в ерата на две свръхсили. И второ, има по-малко установени канали за комуникация, които да попречат на ескалацията на проблемите. Гутериш изрази дълбоко безпокойство от случващото се.

"По време на Студената война имаше механизми на комуникация и контрол, за да се избегне ескалацията на инцидентите, за да се осигури, че нещата няма да излязат извън контрол, когато напрежението се покачи. Тези механизми бяха разрушени", каза Гутериш.

"Мисля, че е време за такъв род предпазни мерки - да се гарантира ефективна комуникация, да се гарантира способност да се предотврати ескалацията. Вярвам, че този род механизми отново са необходими", заяви генералният секретар на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
незнам кво и е студеното ...Russian Missile Drill Planned With 10,000 Troops On "Highest Combat Alert" After Expulsionshttps://***.zerohedge.com/news/2018-03-29/russian-missile-drill-planned-10000-troops-highest-combat-alert-after-expulsions
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
george353
преди 5 години
На запад тя никога не е свършвала. Целия този цирк с "отравянето", Мей трябва да я номинират за Оскар, показа истинската същност на англо-саксонците и тяхната генетично заложена омраза към Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Щом и португалецът като шеф на ООН го казва значи нещата се сериозни. Това, което той всъщност (според мене) казва е, че при сегашното състоянието на комуникирането студената война ще е само някакъв неопределен период от време преди да премине в гореща, защото случаен инцидент или провокация (false flag), могат да я подпалят и това може да се случи дори и до края на тази седмица. Та той иска да се вземат мерки този период да е по-дълъг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
Дай Боже да е само студена, но като гледам какво става у нас и около нас то едва ли само с това ще се размине света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още