IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит: Ръстът на българската икономика тази година ще дойде от инвестициите

Частното потребление ще получи повече подкрепа от увеличението на заплатите, отколкото от по-високата заетост, прогнозират от банката

14:10 | 30.03.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пикът на българската икономика все още предстои, като средното увеличение на БВП за този година се очаква да достигне 4,4%, преди леко да се забави до 4,2% през 2019 г.

Това прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в най-новия тримесечен анализ на финансовата група УниКредит за икономиката на Централна и Източна Европа.

През миналата година растежът в България получи подкрепа от два основни двигателя: износ и частно потребление.

През тази и следващата година се очаква към тях да се присъединят и инвестициите на фона на сигнали, че след продължителен период на стагнация те отново набират инерция.

Преминаването към по-балансирана структура на растежа ще подпомогне и устойчивостта на икономическата експанзия, пише в анализа, изготвен от аналитичното звено на банката с ръководител главния икономист за България в УниКредит Кристофор Павлов.

МАКРОИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ И ПРОГНОЗИ

Източник: Евростат, НСИ, БНБ, МФ, UniCredit Research

По-добра структура на БВП и по-устойчив растеж

Икономистите на УниКредит Булбанк запазват прогнозата си за висок ръст на БВП през тази година с аргумента, че забавянето през последното тримесечие на 2017 г. се дължи на временни фактори.

"Очакваме стабилно ускоряване през първото тримесечие и може би в по-малка степен през второто. Частното потребление ще продължи да бъде основен двигател на растежа през 2018 и 2019 г., но ускоряването на ръста на БВП се очаква да дойде от инвестициите", посочват експертите.

Според тях публичните и частните инвестиции ще наберат скорост след продължил близо десетилетие период на слабост. Това ще подобри структурата на БВП и ще помогне растежът да стане по-устойчив, категорични са анализаторите.

Дългоочакваното възстановяване на инвестициите е факт

Първите сигнали за възстановяването на инвестициите се появиха още през миналата година, когато реалният ръст на инвестициите от 3,8% се оказа и най-силният резултат от 2008 г. насам, отчитат икономистите.

Изчисленията им показват, че това повишение на фона на стагниращи или дори спадащи инвестиции на публичния сектор означава, че инвестициите на частния сектор са се повишили с около 7% на годишна база в реално изражение.

Прогнозите им за тази година са всички компоненти на частните инвестиции да отчетат ръст.

Строителството се очаква да получи подкрепа и от нарастващото търсене в сегментите на логистиката, туризма и особено административните сгради, а инвестициите в машини и оборудване също да нараснат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
Правителството плаща на медиите да лъжат, да разкрасяват, а всъщност държавата се срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Varfor
преди 6 години
ЧЕЗ, Нова телевизия, Теленор, Софийска вода и то само от началото на годината.Аз виждам повсеместно бягство от България. Не виждам къде са тези нови инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още