IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР не е получавала искане да рефинансира кредита на "ЧЕЗ България" към ЕБВР

От БСП имат съмнения относно работата на банката и дали тя действително подкрепя малкия и средния бизнес

13:03 | 30.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската банка за развитие (ББР) не е получавала искане да рефинансира кредита на "ЧЕЗ България" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Народното събрание.

Той обясни, че „Инерком България“ е изпратила до банката единствено молба за възможно рефинансиране, което дори не е част от процедурата за отпускане на финансиране или рефинансиране на задължения.

Директорът на ББР Стоян Мавродиев коментира преди седмици по време на изслушване в парламента, че е даден стандартен отговор на писмо от българската компания. Това не е обвързало по никакъв начин институцията в тази сделка, смята той.

Изявлението на Караниколов беше в отговор на въпроса на депутата от БСП Румен Гечев, който беше категоричен, че има нарушение на закона за ББР. Според него банката трябва да подкрепя малкия и средния бизнес, а случаят с ЧЕЗ България е само един от примерите.

По данни на Гечев 90% от преките кредити на ББР се отпускат за 20 компании, които не са малки и средни, а големи. Той заяви още, че банката е отпускала „големи фирми, свързани с много интересни български бизнесмени“.

Според представена от Гечев информация ББР разглежда проект за изграждане на фотоволтаичен парк на стойност над 20 млн. евро за новосъздадена фирма. Тази сделка още не е финализирана, каза още депутатът и призова проектът да не бъде финализиран. 

Икономическият министър обеща проверка по тези данни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Как звучи обяснението на г-н Караниколов, че ББР "не е получавала ИСКАНЕ да рефинансира кредита на "ЧЕЗ България" " , Според министъра Инерком България е "изпратила до банката единствено МОЛБА за възможно рефинансиране"АБЕ КАРАНИКОЛОВ, Каква е разликата между ИСКАНЕ за финансиране , и МОЛБА за финансиране , ЗАЩОТО ЕДНОТО СПОРЕД ТЕБ СЪЩЕСТВУВА , А ДРУГОТО НЕ СЕ Е СЪСТОЯЛО?НАМИРАМ ПОВЕДЕНИЕТО ТИ ЗА обидно манипулативно!Не е ли редно да кажеш КОЙ ПРЕДСТАВЛЯВА ПО ТАЗИ СДЕЛКА МИЛИОНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИ С ПЛАЩАНЕТО НА ГИНКИНИЯ ЗАЕМ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ТОК ??Не е ли наглост и ПРЕСТЪПЛЕНИЕ , някой без да има изискващата се ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ да загробва с плащането на ЛИХВИ И ГЛАВНИЦИ по заема си милионите потребители на ток?!Не е ли това ОМРАЗЕН ДЪЛГ , по който в международното право съществуват произнасяния!А какво е произнасянето на ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА по внесеният през 2013 год от тогавашния министър Добрев до Главния прокурор СИГНАЛ зя Особените залози за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3!!Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България без да е взето тяхното съгласие. "Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обяснява Добрев.КАК СЕ Е ПРОИЗНЕСЛА ПРОКУРАТУРАТА ПО ТЕЗИ ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИКАСАЕЩИ "АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ"?!ИЗОБЩО ИМА ЛИ ПРОИЗНАСЯНЕ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още