IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Playboy се отписва от Facebook

Мъжкото списание има 25 млн. фенове в социалната мрежа

13:51 | 30.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Най-голямата в света социална мрежа Facebook губи пореден голям клиент: американското списание за мъже Playboy прекратява всички връзки с мрежата. Купър Хефнър, 26-годишният син на починалия миналата есен основател на Playboy Хю Хефнър, обяви промяната в четвъртък, предава DPA.

„Има над 25 млн. фенове, които влизат в контакт с Playboy чрез нашите различни страници във Facebook, а ние не искаме да носим вина, ако те участват в практиките, за които научаваме сега“, пише в становището на издателя Playboy Enterprises Inc.

Така Playboy последва примера на Илон Мъск, който като реакция на скандала с данните на потребителите обяви оттеглянето на двете свои по-големи компании Tesla и SpaceX от Facebook.

Предисторията на скандала с данни във Facebook са разкрития около компанията за анализ на данните Cambridge Analytica. За компанията от Обединеното кралство се твърди, че е получила неоторизиран достъп до информация на 50 милиона потребители на Facebook, за да повлияе на изборите в САЩ, както и на гласуването за Brexit във Великобритания.

Основателят на Facebook Марк Зукерберг наскоро обяви мерки, които да дадат на потребителите по-голям контрол върху данните си.

Сред критиците на практиките във Facebook и поддръжниците на кампанията за напускане #DeleteFacebook са софтуерният експерт и член на Надзорния съвет на Siemens Джим Хагеман-Снабе и съоснователят на WhatsApp Брайън Екшън. Екшън продаде преди години популярната услуга за съобщения WhatsApp именно на Facebook за 22 млрд. долара.

Отношенията между американската медийна компания Playboy Enterprises и Facebook никога не са били безоблачни и без напрежение. От едната страна са условията за използване на социалната мрежа, които не разрешават показване на незакрити полови признаци. От друга страна Playboy като мъжко списание с разголени и еротични снимки може да достигне във Facebook потенциално до милиони потребители - с възходяща тенденция.

Това обяснява мнението на Playboy за решението. Буквално в изявлението се казва: „Насоките на Facebook продължават да противоречат на нашите ценности. Опитахме се да бъдем представени като глас на платформата, която по наше мнение е сексуално репресивна".

Прекратяването на отношенията между Playboy и Facebook е забележително и по друга причина - защото мъжкото списание започна през 2016 г. да показва жените не напълно съблечени. Това съответстваше на правилата на Facebook.

Но през пролетта на 2017 г. Купър Хефнър обяви чрез услугата за кратки съобщения Twitter завръщането на списанието към пълната голота, което, разбира се, е против правилата на Facebook.

Както се казва в изявлението на Playboy, компанията не иска да бъде "съучастник", като излага своите 25 милиона потребители на "докладваните практики". Следователно Playboy ще напусне платформата на Facebook и ще деактивира всички профили Playboy, които пряко се управляват от Playboy Enterprises.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Да взема и аз ли да се отпиша? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още