IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за шума въвежда вечерен час за музиката от дискотеките

Проектът е предложен за обществено обсъждане

13:53 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заведенията в курортите и в жилищните квартали няма да имат право да озвучават открити площи между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. Производствените и търговските обекти в в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение нямат право да ги зареждат между 23 и 8 ч.

Това е записано в проект за изменение на Закона за защита от шума в околната среда, публикуван за обществени консултации. 

Изключение за посочените часове може да има при мероприятия на открито.

Силният шум на открито е забранен и за пътни транспортни средства, освен ако нямат специален режим на движение.

Ресторантите и дискотеките, които озвучават открити площи, ще трябва да ползват единствено техника с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска шум в открити площи над граничните стойности, пише в проекта.

В мотивите е записано, че проектът има за цел опазване на здравето на населението от вредното въздействие на шума.

Регионалните здравни инспекции ще трябва да издават становище, когато търговски и производствени обекти работят в жилищни сгради или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Специална наредба ще определя какво е нормална акустична обстановка в жилищни квартали, курорти и територии със смесено предназначение.

В проекта се предлагат по-високи глоби за нарушенията.

Припомняме, че през лятото Валери Симеонов лично се зае с въдворяването на ред в шумните дискотеки по морето. Той и полицейски екипи атакуваха заведения в Слънчев бряг, като бяха иззети музикални уредби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още