IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният гигант Shell иска да продава електричество

Британско-холандският гигант смята да влага между един и два милиарда долара годишно в нови енергии до 2020 г.

16:55 | 30.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Royal Durch Shell се впусна в малки, но стратегически придобивания в област, която петролните компании като нея отдавна избягват – електрическата енергия, пише Wall Street Journal.

В последните няколко месеца британско-холандският гигант купи компания за зареждане на електрически автомобили и дял в дружество за слънчева енергия в рамките на по-широк дългосрочен план, с който иска да обвърже огромното си производство на петрол и газ с футуристичен енергиен бизнес.

Shell смята, че може да извлече печалба от промените на енергийния пазар на фона на по-осезаемото присъствие на възобновяемите енергийни източници, като комбинира големия си филиал за търговия с енергия със стабилното предлагане на петрол и газ за случаите, когато няма слънце или вятър.

Shell съобщи, че дори може да се конкурира с технологични компании, анализирайки данни за това как и кога клиентите използват електричество, за да им осигури най-добрата сделка.

Ако всичко върви по план, след няколко десетилетия Shell ще може да добива и газ, който да използва за производство на електричество и след това да продава енергия на домове, компании и станции за зареждане на електромобили. Моделът е сходен с петролния бизнес на компанията от петролната платформа до бензиностанцията.

Shell съобщи, че планира да влага между един и два милиарда долара на година в подразделението си „Нови енергии“ до 2020 г. - повече, отколкото останалите големи петролни компании заделят за възобновяеми източници и производство на електричество. Компанията изгражда вятърни паркове по европейските крайбрежия и съобщи, че бъдещите ѝ инвестиции могат да включват и захранвани с газ електроцентрали.

Продажбата на електричество на печалба обаче остава предизвикателство. Петролната индустрия вече загуби милиарди долари в предишните си усилия да се насочи към възобновяеми източници. Преди време Shell се впусна в безуспешни проекти за ветропаркове и слънчева енергия, които я накараха да се оттегли от тези сектори за години. В същото време петролни компании избягват силно регулирания, локализиран и с ниска възвръщаемост бизнес, свързан с производството и продажбата на електричество.

Shell действа предпазливо, като влага малка част от капиталовите си разходи на стойност 25 до 30 млрд. долара в бизнеса с нова енергия. Компанията ще остане преди всичко производител на петрол и газ в идните десетилетия.

Придобиването от Shell на британската електрическа компания First Utility ѝ дава клиентска база от 825 хил. домове във Великобритания и Германия. В същото време New Motion, една от най-големите компании в света за зареждане на електромобили, ѝ дава над 30 хил. пункта за зареждане на електромобили в частни жилища и над 50 000 обществени пунктове за зареждане в Европа. Заедно с компанията Ionity Shell планира да инсталира 500 високоскоростни пункта за зареждане в десет европейски страни в идните две години.

В дългосрочен план има очаквания броят на електромобилите на пътя да нарасне в Европа, насърчен от мерките във Франция, Великобритания и други страни за забрана на двигателите с вътрешно горене.

„Повратната точка не е далеч“, смята Маартен Ветселаар, ръководител на подразделението за газ и нови енергии на Shell. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 6 години
Мидичката прави това, само за да направи кефът на по зеленикаквите си акционерчета, добре, че не дава много пари за тия глyпости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още