IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платежните институции ще се лицензират по нова наредба на БНБ

По нов начин ще се вписват в регистъра операторите на платежни системи с окончателност на сетълмента

18:02 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие нова Наредба № 16 на БНБ за издаване на лицензи и одобрения на платежни институции, дружества за електронни пари и оператори на платежни системи.

Промяната се отнася до начина за вписване в регистъра по чл. 19 от Закона за платежните услуги и платежните системи, с който се налагат изисквания към дейността на операторите на платежни системи с окончателност на сетълмента, съобщи пресцентърът на централната банка.

С новата наредба се отменя настоящата Наредба № 16 на БНБ от 16 юли 2009 г.

Новият документ е в съответствие с европейска директива 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г. за платежните услуги във вътрешния пазар.

С нея се прилагат изисквания от приетите от Европейския банков орган Насоки (EBA/GL/2017/09) за информация, която се предоставя за лицензирането на платежни институции и дружества за електронни пари, както и за регистрация на доставчици на услуги по предоставяне на информация за сметка.

В новата наредба се посочват критериите за определяне на минималната парична стойност на застраховката „Професионална отговорност“.

С Наредба № 16 се уреждат условията и редът за лицензиране на платежна институция и дружество за електронни пари, условията и реда за вписване в регистъра на доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка, условията и реда за лицензиране и осъществяване на дейност като оператор на платежна система с окончателност на сетълмента, както и извършването на сетълмент в БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още