IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не пожела да обвърже мораториума върху американските мита с TTIP

Според съюза преговорите със САЩ около мораториума за митата не представляват подновяване на процеса по трансатлантическия договор

17:33 | 30.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз се разграничи от идеята за подновяване на мащабното си споразумение за свободна търговия със САЩ като част от усилията на Брюксел да се сдобие с постоянно изключване на блока от противоречивите мита за внос на алуминий и стомана, обявени от американския държавен глава Доналд Тръмп.

Ден, след като американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че администрацията е готова да поднови преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), Европейската комисия посочи, че търси диалог с Вашингтон по въпроси „от общ интерес“, включително презапасеността със стомана в световен мащаб, посочва в свой материал Bloomberg.

„Ще бъдат осъществени още контакти през идните седмици, за да се договори конкретният обхват и рамка на този диалог между ЕС и САЩ“, заяви в петък говорител на ЕК. „Комисията е ангажирана с това да се обвърже с процеса по открит и конструктивен начин. Въпреки това трябва да е ясно, че този диалог не представлява подновяване на процеса по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции“, допълни той. 

Преговорите по TTIP бяха замразени след идването на Тръмп в Белия дом с неговия дневен ред за „Америка на първо място“, който отхвърля многостранните търговски инициативи. Това включва и Транстихоокеанското партньорство (Trans-Pacific Partnership – TPP), от което президентът изтегли САЩ миналата година.

„Той прекрати транстихоокеанската сделка, не прекрати TTIP”, заяви Рос в интервю за Bloomberg в четвъртък. „Това беше съвсем умишлено и открито като послание, че сме отворени към разговори с Европейската комисия“, допълни той.

Еврокомисарят по търговските въпроси на ЕС Сесилия Малмстрьом и американският министър разговаряха по-рано тази седмица, фокусирани върху крайния срок на 1 май, когато Тръмп трябва да реши дали да удължи мораториума на ЕС върху митата на САЩ за алуминия и стоманата.

Белият дом оправда налозите с притеснения за националната сигурност. Те бяха отхвърлени от ЕС, който настоява за постоянното си изключване и дори заплаши да се присъедини към Китай в прилагането на ответни мита за американски стоки, както и да подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО).

Тръмп постави неясно условие за удължаването на мораториума след 1 май – развитието на дискусиите за намиране на „задоволителна дългосрочна алтернатива за справяне със заплахата от уронване на американската национална сигурност“.

След изтичането на 14 месеца от управлението на администрацията на Тръмп представителите на ЕС са скептично настроени относно това, че властите във Вашингтон ще са готови на същия вид обширна, отваряща пазара сделка за TTIP, за каквато блокът преговаряше с правителството на Барак Обама.

През май миналата година Малмстрьом отказа да отхвърли възможността за сделка за свободна търговия между ЕС и САЩ, намеквайки, че TTIP е било замразено заради избирането на Доналд Тръмп. Тогава тя заяви, че има огромен потенциал за подобна сделка, но е необходимо още време, както и нуждата да се гарантира, че двете страни имат „споделени амбиции и обща основа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 6 години
Който се е договарял с правителството на Барак Обама за TTIP,сега ще пие една студена вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още