IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Напрежението между Москва и Лондон ексалира много бързо

Според вицепремиера ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война

09:52 | 31.03.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала около отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Лондон.

"България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", допълни той. И уточни, че от развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде предприета друга мярка.

На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на реакцията ѝ по случая, той отговори: "Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск".

Според него ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война.

"Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа", смята Дончев.

"Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина "война". Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това", допълни вицепремиерът.

"Това е използване на бойно отровно вещество, което е абсолютно недопустимо. Става въпрос за бивш полковник от руските служби. Нека не се правим на деца. Колко е трудно да се докаже кой по какъв начин е направил това нещо. Има различни теории кой има интерес", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Как можеш да вярваш на бивша империя ,която в последните 500г колонизираи ограби половината от планетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
А кой *** си мисли, че когато един кадър на КГТБ/ФСБ, който държи абсолютната власт реши да направи нещо подобно му е необходимо да си измисли, поръча и сам да си го подпише с декрет или закон за да го извърши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Съжалявам ако те обидя но глупостите които си написал са впечатляващи!Ще ти дам един пример за "приятелството" на Англия към България. Английския кралски флот докара с кораби албанските главорези в Истанбул за да дойдат и изколят населението в Ески Зара. Няма да ти описвам какво е отношението на Бенджамин Дизраели, първи граф на Бийкънсфийлд към АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ. ОГРАМОТИ СЕ И ТОГАВА ПИШИ ГЛУПОСТИ. Завършвайки ще ти кажа, че онова което се случи след РУСКО - ТУРСКАТА ВОЙНА в крайна сметка бе СМЯНАТА НА ВЛАСТА НА СУЛТАНА С ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ЕДНА АНГЛОСАКСОНСКА ДИНАСТИЯ , КОЯТО И ДО МОМЕНТА СЕ ПОДВИЗАВА КАТО ИНСТИТУЦИЯ В РЕПУБЛИКАТА НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
крас
преди 6 години
ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е , че европейската газ странно защо е разположена на територията на РУСИЯ, а рашките вместо да я дават на "собствениците "й, са обърнали семафора от ЗАПАД на ИЗТОК с намерение да доставят газта на КИТАЙ , ИНДИЯ , ЯПОНИЯ, КОРЕЯ.ЕВРОПА ОСТАВА БЕЗ ГАЗ!!УКРИТЕ РЕВАТ КАТО БИТИ МАГАРЕТА ОСЪЗНАВАЙКИ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯХ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА КОГАТО ОСТАНАТ БЕЗ НОВИ ДОГОВОРИ ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ.УМИРАТ ТЕ , УМИРАМЕ И НИЕ които получаваме газ от Украйна. Руска газ от Турция за ЕВРОПА НЯМА ДА ИМА !!САМО ГЕРМАНИЯ И ТУРЦИЯ ЩЕ БЪДАТ ГАЗОСНАБДЕНИ!!КВО ПРАЙМ ТОГАВА НИЕ БЕ ДОНЧЕВ?В момента е задължителна СМЯНАТА НА ТОЗИ ДЖЕНДЪРСКИ ЕКИП на управление и поставянето на нов екип който би възтановил изграждането на ЮЖЕН ПОТОК. АКО ТОВА НЕ БЪДЕ НАПРАВЕНО СЕГА , утре няма да ни има като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори.-----България е изразила солидарността си към Великобритания в общата декларация. (и точка)-----Има ли разлка в двете изказвания - първото е оригиналното, а второто е моя импровизация. На мене първото ми звучи като оправданиеос обенно с думата "категорично". По-нататък следват уверенията за лоялност към ЕС. Държим се като момче, което си мисли, че е направило нещо нередно и се оправдава. Затова казвам, че още сме незрели. Нямаме собствено лице. Не сме постигнали признаването ни за участник, а не само за подгластник. Като подгласник не ни се признава правото да имаме/изказваме собствено мнение. Това право никой няма да ни го подари. Сами трябва да си го отвоюваме. Някой да прави проблем, че Гърция също не гони руски дипломати. Гърция е успяла да наложи правото си да има собствено мнение и понякога то влиза в разрез с общото, ноо... това някак си се приема и толкова. Какво правят страните от Вишеградската четворка? Според мене нищо друго освен това да се борят да имат собствено лице в ЕС. Правят го пооделно и заедно. Не искат да са подгласници.Имат самочуствието, че са нещо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 27
fon
преди 6 години
британците са били винаги враг на Русия, а не на България. А ние не сме Русия. През 1885г британците са наш приятел, а Русия наш враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
comet
преди 6 години
За да е независима, Швейцария има собствени банки и валута, собствен бизнес, народът й не емигрира, не членува в НАТО, не е и в ЕС. До голяма степен това е в резултат на геогрефското й положение да е високопланинска страна (хората от планината са по-свободолюбиви, подложени на по-малко плячкосване, а земите им по-малко атрактивни), но не само. ... В подобна посока се върви с патриотизъм (осъзнаване че щастието е където съм роден, родителите и съседите, а не навън), а не чуждопоклонничество (турцизъм, гърцизъм, евросъюцизъм, американизъм, русизъм, или друг интернационализъм). Децата на лидерите им предимно живеят и работят в страната на родителите си. Няма изнасяне на финансов капитал в чужбина (кражби/пирамиди), човешки капитал (еничарство) или природни ресурси (като златните ни залежи). Не се позволява чужденецът да е по-високо платен от местният. Има и споделено разбиране че личното благо е взаимосвързано с общественото благо. Отклоненията (предателствата спрямо общото благо) не се толерират в обществото им! Т.е късметът е както си го накъсметиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
fon
преди 6 години
Оказва се, че в Русия има закон, редактиран от Путин през 2006-та, който разрешава на Путин да убие Скрипал зад граница съвсем законно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 5
bertram
преди 6 години
Някой да е чул Швейцария да заклеймява , гони и слугува на Лондон и Вашингтон ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Напрежението между двете все бивши империи ескалира много бързо (инициирано от изправената на ръба на икономическа катастрофа от предстоящия Брекзит и т.н.), ... а зад едната стои днешната крепяща се на долара Империя, а другата има общи икономически интереси с надигащата се далекоизточната Империя. ... Неутралитет и мъдрост ни трябва повече от всякога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още