IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският външен министър: Германия желае запазването на диалога с Русия

Хайко Маас изрази надежда, че доверието ще бъде възстановявано "стъпка по стъпка", ако Москва желае това

12:36 | 01.04.18 г. 5
<p>
	Хайко Маас, министър на външните работи на Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на външните работи Хайко Маас заявява, че неговата страна желае да запази диалога си с Русия въпреки конфликта около покушението срещу Сергей Скрипал с химическо оръжие, разработено в СССР, предаде ДПА.

В интервю за "Билд ам зонтаг", публикувано днес и цитирани от БТА, Маас казва, че сега несъмнено "много от доверието бе загубено заради действията на Русия през последните години". Но същевременно, подчертава той, "ние се нуждаем от Русия като партньор, например да помага за решаването на регионални конфликти, за разоръжаване и като стълб в многостранния световен ред".

Министърът декларира, че Берлин е готов на диалог и изразява надежда, че доверието ще бъде възстановявано "стъпка по стъпка", ако Москва желае това. 

Само преди няколко дни европейското издание Politico написа в коментар, че когато става въпрос за Русия, Германия знае как да действа. Изминалата седмица го доказва – страната изгони четирима руски дипломати, изразявайки по този начин своята съпричастност към Великобритания, но само няколко дни по-късно издаде всички необходими разрешителни за строителството на мащабния проект на „Газпром“ - разширението на „Северен поток“. Германия също така поддържа санкциите на ЕС срещу Русия.

Двойната игра на Берлин може да успокоява двата фронта в страната – на критиците на Кремъл и поддръжниците на Русия, но пък води до политическа двусмисленост на ниво ЕС, осъждайки политическата агресия на Москва, но и подкрепяйки икономическите отношения, допълни още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
tisia
преди 6 години
...усетите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
tisia
преди 6 години
....за какви патоци говорите? ...ние тука щъркели спасяваме!....защо не пиете една ракийка? ...нея поне ще я осетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Не само на диалога. И на потоците. И двата даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
След тоягата трябва да се подаде и моркова. Под това "ако Русия желае това" руснаците трябва да разбират - ако се съгласите на нашите условия да ви върнем сред нас. А това "стъпка по стъпка" - не е необходимо да се съгласявате наведнъж за да не изглежда унизително, а да изглежда все едно взаимно сме се договаряли и сме правили взаимни компромиси "в името на общото благо". Мисля, че се води някаква игра там някъде отзад зад кулисите между елитите, а ние виждаме само ефектите от тази игра. Само така някак си мога да си обесня тази изцепка ни в клин ни в ръкав със случая Скрипал. Върви някакво ново предоговаряне и разпределение на сфери на влияние, ако изобщо това някога е спирало. И ако те не се разберат това ще приключи с война. За сега всеки демонстира само мускули. Какво ли ще се случи? Май е по-добре да не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
dakl
преди 6 години
Съвсем естественна е двойствеността в позицията на Германия, която отговаря на обективното положение и състояние на страната. От една страна Германия е водещата икономика в Европа , а от друга в политическо отношение е страна с ограничен суверинитет в която все още присъствуват " "съюзническите " войски на нейната територия, разбира се , без руските. Германия, исторически от времето на нейното обединение извършено от Бисмарк, англосаксите винаги са били против нейното икономическо и политическо укрепване и срещу този натиск единствен полезен ход е бил съюзът с Русия. През последните години нищо съшествено не се е променило нито в света , нито в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още