IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофиралата Tesla е била на автопилот

Загиналият водач на Model X пренебрегнал предупрежденията на системата

14:58 | 01.04.18 г. 4
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Електромобилът на Tesla, който преди седмица се разби на шосе в Калифорния и уби водача си, се е движил на автопилот. Това съобщиха от американския производител на електрически коли.

Според експертите на Tesla, участващи в разследването на смъртоносния инцидент, шофьорът не е поставял ръцете си на волана в последните 6 секунди преди сблъсъка. Така той е пренебрегнал предупрежденията на системата, която изисква от водача да държи ръцете си на волана и да следи пътя именно с цел избягване на катастрофи. 

От Tesla съобщават, че мъжът не е предприел никакви действия за да предотврати удара на електрическия Model X в бетонната мантинела, разделяща пътните платна. Снимки от инцидента показват, че предницата на кросоувъра е напълно унищожена, като колелата са разпръснати по магистралата.

Малко след удара електромобилът се запали и изгоря напълно, но в него вече не е имало никой. От компанията разкриха, че зад волана е бил Уолтър Хаун, 38-годишен софтуерен инженер, работещ за Apple. Той почина на път за болницата от получените след удара наранявания.

От Tesla отново защитиха системата си за автономно придвижване, като обявиха, че тя намалява броя на произшествията, но не заменя водача. Разследването на инцидента продължава.

Повече новини от автомобилната индустрия можете да прочетете в Automedia.bg. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
mick
преди 6 години
След като автопилота не е забелязал препятствието на пътя.. значи е нямало звуков сигнал.. нито предупреждение щото ако колата беше забелязала нещо необичайно - то тя щеше да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Мързи ме да пиша за проблемите с осигуряването на електоенергията за електромобилите---a другите глупости дето си ги написал, как не те мързя за тях ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
aldy
преди 6 години
На мошеници не вярвам. Данданията с парниковия ефект и влиянието на въглеродния диоксид е заради ПАРИ, много пари. Отделянето на CO2 само от световния океан е 300 пъти по-голямо от този, като резултат от човешката дейност. Като прибавим и вулканите, други природни източници на сушата, и се оказва, че нещастните 0.2% влияние, намалени с 1.5% си остават нищожни, в сравнение с дейността на природата. Мързи ме да пиша за проблемите с осигуряването на електоенергията за електромобилите, която няма да падне от небето и далече не е така безобидна, както ни я представят изпечените мошеници. На всичкото отгоре цикличността на климата на Земята скоро ще ни сервира Малък ледников период. Ще ги видим нашите моше ници как ще печелят от фотоволтаици и перки в арктическа зима. Толкоз за сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Sandy
преди 6 години
Петролните магнати няма да се дадат лесно. Ще направят всичко възможно поне да забавят масовото производство на автомобили, които се задвижват по алтернативни начини. Петролните барони няма да пожалят средства за провокации и саботаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още