IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще увеличи дела на ВЕИ в енергетиката до 50% до 2030 г.

За да изпълни екологичните цели, страната ще се съсредоточи върху мерки за енергийна ефективност

09:58 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция ще увеличи дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в енергетиката си до 50% до 2030 година. В допълнение потреблението на енергия ще бъде намалено с 30%.

Това разказа енергийният министър на страната Йоргос Статикис, цитиран от AnaMpa. В интервю за Efimerida ton Syntakton той коментира още, че страната не е направила много за съхранинето на енергията до този момент.

За да изпълни тези си цели, ръстът на гръцката икономика не трябва да предизвика увеличение на потреблението на енергия. Затова и мерките за съхранение на енергия и енергийна ефективност ще са във фокуса на енергийното министерство в южната ни съседка.

Статикис коментира още, че най-чистата енергия е всъщност непотребената енергия. Около 40% от енергийното потребление в Гърция се пада на сградите.

Потреблението на електроенергия в периода 2005-2015 година намалява с над 21%. Това обаче се дължи най-много на ефектите от икономическата криза.

Междувременно Гърция има да изпълнява и други цели в енергетиката - поставените от кредиторите искания за раздържавяване в сектора. Заради тези планове през май правителството подготвя и ще внесе закон за продажбата на няколко ТЕЦ-а на държавната енергийна компания PPC, както и правото на ползване на лигнитните мини към тях.

Атина ще включи клауза за запазване на работните места в централите за срок от шест години. Очаква се продажбата на тези мощности да приключи до октомври.

Проведения от Европейската комисия пазарен тест показва, че интерес към ТЕЦ-овете на PPC има от 15 кандидати, допълва още AnaMpa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още