IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП и митници ще изработят схема за контрол на цистерните с гориво на фермерите

Земеделците отмениха планирания за 3 април протест заради новия закон за горивата

12:33 | 02.04.18 г. 1
НАП и митници ще изработят схема за контрол на цистерните с гориво на фермерите

Митниците и Националната агенция за приходите ще разработят процедура за контрол върху  резервоарите на земеделските производители, които няма да бъдат задължени да монтират нивомерни системи, както бе планирано в нов законопроект срещу контрабандата на гориво. Фермерите пък отменят планирания за 3 април протест, на който възнамеряваха да пратят тракторите да зареждат по бензиностанциите.

Това стана ясно след брифинг в Министерския съвет с участието на земеделския министър Румен Порожанов, вносителя на законопроекта депутата Емил Димитров и представители на земеделски организации.

Стопаните се обявиха в последните дни категорично против внесения в парламента Законопроект за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Днес Порожанов отчете, че в последните дни е имало напрежение, тъй като текстовете третират земеделските производители като търговци и заради ангажимента на фермерите да монтират нови уреди за измерване на горивото.

Той благодари на депутата Емил Димитров, че се е включил в разговорите с фермерите с цел промени в закона. Министърът беше категоричен, че секторът е на светло с ясни правила, платени данъци и акцизи. 

Предстои да бъде изготвен доклад с всички постигнати договорености до момента и баланс на интересите, който ще бъде внесен в Народното събрание, обеща Емил Димитров. Освен това той се ангажира между първо и второ четене да внесе предложенията на земедеците, които ще бъдат изготвени съвместно с екип на агроминистерството. След това законът ще бъде придвижен и приет.

Законът ще влезе в сила от 1 януари 2019 г., за да могат земеделците да се подготвят.

Депутатът декларира, че фермерите няма да понасят финансова и административна тежест и няма да декларират повторно данни, с които администрацията разполага.

За регистрираните до момента ще се издадат безплатно удостоверения и ще има облекчен режим за тези, които не са регистрирали резервоарите за гориво досега.

Митници и НАП ще разработят система за контрол върху  резервоарите на земеделските производители, без да се монтират нивомерни системи, стана ясно от думите му.

На днешната среща в Министерски съвет той каза още: „Никой не възрази срещу санкциите срещу сенчестата част на бизнеса“.

Депутатът обясни, че по молба на премиера поел ангажимент предложенията на земеделците да бъдат внесени между четенията, а Бойко Борисов му обещал ГЕРБ да подкрепят предложенията.

Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов обяви, че на 3 април земеделците няма да протестират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
И великия борец с контрабандата -Ревизоро клекна Единствения начин да бъде спреня контрабандата и източването на Д Д С в този секто е монтирането на нивомери и Г П С на цистерните и ежедневното им следене ако ще и държавата да им плати тези разходи Но всички уплашени за властта клекнаха Така че спрете да им вярвате че се борят с контрабандата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още