IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори и "велика" Великобритания ще се нуждае от ЕС

Световният бизнес ще внимава за споразумението за Brexit, преди да реши как ще се отнася към Лондон, смята Politico

10:40 | 03.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако Великобритания иска да просперира извън Европейския съюз (ЕС), ще трябва да развие достатъчно силни търговски партньорства с държави извън Европа, пише в коментар Politico. Това е начин да бъде преодоляна загубата на единния европейски пазар.

В Лондон вече се прокрадват идеи за "Глобална Великобритания", но реториката е едно, а действителността - съвсем различна, посочва европейското издание.

Една от възможните посоки за британците след Brexit е Югоизточна Азия, но британското правителство подценява предизвикателствата и вероятно не е разбрало важността на търговските връзки, които има ЕС, подписвайки сделките с други държави.

Според Politico бизнесът и политиците в Азия ще се водят от споразумението на Лондон с ЕС при определянето на страната като потенциален партньор. Не може да се очаква, че бързоразвиващите се азиатски икономики ще дадат приоритет на отношенията си със страна, която още не е определила мястото си на световната карта.

За страните от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия), чиято икономика се изчислява на 2,8 трилиона долара и население от 640 млн. души, много по-важен партньор са САЩ, Китай или ЕС, но не и Великобритания.

Търговията с ЕС като цяло се оценява на над 345 млрд. долара, а с Великобритания - 34 млрд. долара.

Азиатските компании, които направиха големи инвестиции на Острова след 80-те години на миналия век, пък очакват конкретни гаранции за защита на техните интереси след излизането от ЕС. Всъщност те избраха страната, защото дава достъп до европейския пазар от малко над половин милиард потребители. Но ако не могат да използват тази възможност, те ще се преместят.

И така Лондон се изправя пред неприятния парадокс - за да привлече световния бизнес, Великобритания трябва да покаже, че ще запази добрите си връзки и търговски условия с ЕС. Британците трябва да бъдат по-реалистично настроени относно обхвата и времевата рамка на бъдещите търговски споразумения.

Американският президент Барак Обама вече предупреди, че Великобритания ще бъде на опашката за ново търговско споразумение, ако напусне ЕС, а неговото мнение се споделя и от други световни лидери, пише още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 5 години
тоя патоанатом да не е прави тая аутопсия гол ? :):) ... сега верно че в расия не сте много умни, ама хептем за мезе ни взехте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
При новичок умира всичко, включая патоанатома, правещ аутопсията!Иначе покрай костюмираните като извънземни на снимката се разкарват някакви гълъбчета и нищо им няма.Скрипал са отровени, след като получават по банков път 150 000 паунда:https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201804031140-8hro.htm(т'ва не беше ли клевето-аферата срещу дедо Тръмп?)Да се оправи дъщеря му трябва антидот.Да има скандал, трябва труп - познайте на кого няма да дадат! А, а отде толкова суперекспресно разбраха, че е газа новичок, който се маже по дръжката на врата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още