IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите политики на Орбан оставят на заден план най-бедните унгарци

Не всички унгарци могат да усетят положителните тенденции за икономиката на страната

11:03 | 06.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предизборните фанфари за звездния ръст на икономиката и увеличаващите се заплати не стигат до Ласло Рейш, участник в правителствена програма за заетост, който се намира от погрешната страна на нарастващото социално разделение.

На премиера Виктор Орбан до голяма степен се приписват заслугите за стабилизирането на обществените финанси на страната след 2010 г. Благодарение на бума в строителството, чуждестранните инвестиции и европейските средства икономиката отбелязва ръст от 4% през 2017 г. - най-бързият темп от три години. Това са добри новини за 54-годишния премиер, който гледа към трети мандат след изборите на 8 април.

Икономическите данни обаче не са от еднаква полза за всички унгарци, посочва агенция Ройтерс в свой материал.

Въвеждането на плоския данък, съкращаването на социалните помощи и фокуса на Орбан върху изграждането на средна класа означава, че пропастта между бедни и богати в Унгария се разширява, посочват икономисти. 

Рейш, баща на две деца, го усеща. Той е част от програмата за обществена заетост през последната година и половина и в момента работи по ремонта на празна къща, която местна община е купила.

Тази програма е основното средство на правителството за стимулиране на заетостта сред унгарците с предимно ниска квалификация. Заетите 165 000 души по нея обаче пропуснаха двуцифреното увеличение на заплатите в страната, тъй като възнагражденията им са замразени през 2017 г., което означава, че относителният им доход се е влошил през последните години.

На теория замразяването би трябвало да тласка хората към частния сектор, но според правителствени данни малцина от участниците в програмата са успели да си намерят работни места в дългосрочен план. Голяма част от тях имат само основно образование, като властите провеждат и обучителни курсове, които са частично финансирани от ЕС.

Месечното заплащане в рамките на програмата е малко над минималната работна заплата от 81 530 форинта без данъците, но се облага със същите 15-процентни налози, както тези за най-високите заплати.

Плоският данък и съкращенията в помощите допринасят за това, което Европейската комисия нарече в доклада си за 2017 г. едно от най-големите увеличения в неравенството в ЕС от финансовата криза насам.

Според икономически анализ върху плоския данък най-много от него се печелят заможните бездетни данъкоплатци, въпреки че той е от полза в различна степен и на семействата с деца. Според правителството реалните възнаграждения за семейства с две деца са се увеличили с 50% от 2010 г. насам, а тези за семействата с три деца - 65%.

Орбан обяви и схема за настаняване на семейства с три деца, която включва субсидия от 10 млн. форинта и субсидиран заем като част от усилията му да увеличи раждаемостта. Семействата с по-малко на брой деца могат да кандидатстват за по-малки помощи.

Според последните актуални данни на Евростат за Унгария страната е на последно място сред останалите държави в Централна Европа – Полша, Чехия и Словакия, по отношение а брутен вътрешен продукт на глава от населението за 2016 г. Позицията на Будапеща в групата се влошава откакто Орбан е на власт. От четирите страни само Унгария изпреварва средните стойности на ЕС за хора в риск от бедност или социално изключване, отново по данни за 2016 г.

Според повечето социологически проучвания партията на Орбан „Фидез“ се радва на голяма преднина пред своите съперници, въпреки че скорошно проучване на организацията Zavecz Research показва, че мнозинството респонденти не са подобрили финансовото си положение през последните години.

По-малко от една трета от хората очакват финансовите им перспективи да се подобрят идните години, става ясно още от проучване, като малко над половината изобщо не очакват промяна.

„Хората искат сигурност във всяко едно отношение“, казва социологът Тибор Завеч, според когото споровете между опонентите на Орбан е вероятна причина за отблъскването на евентуални поддръжници. „Дори и най-ниските нива на сигурност струват повече от каквато и да е било несигурност“, допълва още той, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 5 години
Прости са, не са мазохисти, а прости, неуки, необразовани, дезинформирани и подвежданиТо ако не бяха прости нямаше да скачат по площадите и да искат промяната през 1989... или по-точно искаха друго, а какво получиха така и не разбрахаПри сегашната система, където свръх богатите контролират останалите и управляват развитието има огромна пропаганда, дезинформация, агитация в защита на статуквото под всякакви мерки и форми по 24ч навякъде около нас. Ние сме отглеждани като бройлери. Бачка е колкото може повече за колкото може повече за сметка на всичко останало, за да има човека за който работиш все повече, защото се предполага че е по умен от работниците си, след като е съумял да има пари! Надявам се с развитието на изкуствения интелект в правилната посока в бъдеще управлението да се отнеме от богатите са сметка на по- висш интелект, който да реши много от сегашните проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
И точно тези хора които най много обедняват от нарастващото социално неравенство при Орбан гласуват за него Също като в България на Борисов Какви са тези хора Мазохисти ли са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още