IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любителите на вино не спират да търсят иновативни вкусове

Според Красимир Коев от Агенцията по виното през 2018 г. производителите няма да успеят да отговорят на вътрешното търсене на бяло вино

09:25 | 03.04.18 г.
Любителите на вино не спират да търсят иновативни вкусове

Любителите на виното постоянно търсят вкус отвъд традиционния. Това коментира инж. Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното за Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние традиционните вина с традиционните вкусове си ги произвеждаме. Но напоследък има тенденция на 3-5 години публиката търси нещо много иновативно – друг вкус, друг аромат, плодов вкус“.

„Преди две години имаше едно испанско вино – синьо вино, което стана хитово. За един летен сезон бяха продадени 100 млн. бутилки. Това се търсеше, защото беше малко по-различно“, добави още инж. Коев.

Според него хората търсят някаква разлика ,нещо, което да бъде малко по-различно от традиционните вкусове".

„Ние общо взето спазваме тези тенденции, съблюдаваме ги, произвеждаме точно това, което се търси от пазара. Затова и нямаме реколти, които да залежават - от 2014-2015 например. Всичко се купажира или се добавят плодови аромати“, допълни той.

Инж. Коев посочи, че през 2018 г. производителите няма да успеят да отговорят на вътрешното търсене на бяло вино.

"Изграждат се нови лозови масиви, но те са недостатъчни като грозде за производство на вино, което да може да изкараме от реколта до реколта. Бялото вино винаги свършва в разгара на сезона и компенсираме с внос. Но в това няма нищо лошо. Имаме недостиг, който компенсираме. Това означава, че има голямо търсене както навън, така и на българските пазари“.

България има огромен потенциал за производство на висококачествени вина. Като количество можем да задоволим желанието на британския пазар, коментира и Анелия Берова от Wine & Spirit Education Trust по повод предстоящата дегустация на български вина в Лондон по време на London Experts in Wine Awards.

По думите ѝ препятствията пред българските винопроизводители са, че наблягат на бордо стил, който вече не е така търсен на Острова.

„Голяма част от българските производители продължават да произвеждат този стар стил вино, който не се харесва тук, на Острова. Трябва евентуално да се премине към по-плодови вина“.

Според нея Брекзит може и да се разглежда като предизвикателство, но това няма да попречи на износа на български вина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още