IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде в действителност се прави iPhone?

Не е вярно, че iPhone не е изграден в САЩ, твърди упорито Тим Кук

17:17 | 03.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

„Изграден“ същото ли е като „произведен“? Какво ще кажете за „монтиран“?

Това са езотерични въпроси, но изглежда, че те са от голямо значение за главния изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук.

„Не е вярно, че iPhone не е изграден в САЩ", каза той в интервю за Recode и MSNBC през тази седмица.

Е, Кук е не само директор на Apple. Преди това той бе начело на веригата за доставки, така че знае повече за това как е построен един iPhone от всеки друг на планетата (освен може би настоящият оперативен директор Джеф Уилямс).

Журналистът от Bloomberg Gadfly Тим Кълпан, който е в Тайпе, знае какво има предвид Кук. Той с основание е разочарован от широко възприемания факт, че iPhone е произведен в Китай продукт, а Apple не получава достатъчно признания за цялата работа, извършена в САЩ. 

За съжаление, Apple посочва произхода на своите продукти в собствения си годишен доклад.

„Макар че някои компютри Mac са произведени в САЩ и Ирландия, по същество всички хардуерни продукти на компанията в момента се произвеждат от аутсорсинг партньори, които се намират предимно в Азия".

Не помага и надписът на гърба на всеки iPhone: „Проектиран от Apple в Калифорния. Сглобен в Китай“.

Проблемът на Кук е, че думата дизайн (или инженер) не е толкова политически убедителна, колкото производството, монтажа или изграждането.

Дизайнът заслужава да бъде широко дефиниран. Той не само включва лъскавото покритие, „сънувано“ от Джони Айв и неговия екип, но включва и работата на хиляди инженери и учени, които оглеждат земното кълбо, разработвайки нови материали; продуктовите мениджъри, които обучават доставчиците как да направят компонентите по определен начин; и персонала от търговията на дребно, обучен да представи и обясни устройствата на крайните потребители.

Всички тези аспекти са част от продуктовия дизайн на iPhone и обясняват как Apple може да начислява значителни надценки и да вземе лъвския дял от печалбата в индустрията. Неговият брутен марж от 38% кара останалата част от пазара на смартфони да се срамува.

Apple генерира приходи от 229 млрд. долара през миналата година. След като се премахнат разходи за компонентите и производствените разходи като чиста печалба остават около 88 милиарда долара.

Вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria какво още разкрива журналистът от Bloomberg Gadfly Тим Кълпан за това къде точно се произвежда iPhone и кои компании и страни печелят най-много от него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ppl
преди 6 години
Шефът на един от най-големите заводи за електроника в югозападен Китай, който държи и рекорда на Гинес за най-голям домашен телевизор, поглеждайки телефоните на българската делегация, казал че екраните на 95 % от телефоните им са направени именно в неговия завод - Айфон и Самсунг бяха по равно почти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още