IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската военна лаборатория не е идентифицирала източника на "Новичок"

Правителството е използвало "редица източници", за да формира заключенията по казуса, твърди Гари Ейткънхед

20:58 | 03.04.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разследващите в дома на Сергей Скрипал. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Разследващите в дома на Сергей Скрипал. Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на британската военна лаборатория "Портън Даун" заяви днес, че не са могли да докажат, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия, предаде Ройтерс.

"Ние можахме да го идентифицираме като "Новичок" и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент", каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, директор на Лабораторията за отбранителна наука и технология. "Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас", добави той.

Ейткънхед потвърди, че субстанцията изисква "изключително сложна методика за своето създаване, което е по силите само на държава". Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за "доближаване" до източника на отровата.

"Но досега не бяхме в състояние да направим това", призна експертът.

Пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед обясни, че правителството разполага с други средства, включително разузнавателни, които може да използва, за да определи произхода на нервнопаралитичния агент. "Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че той е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен", каза Ейткънхед.

Шефът на лабораторията в Портън Даун заяви, че отровата, използвана срещу Скрипал и дъщеря му, не е синтезирана в тази лаборатория. През февруари руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза в интервю за Би Би Си, че лабораторията в Портън Даун е само на осем мили от Солсбъри, с което намекна, че веществото е произведено там. Британското външно министерство заяви тогава, че "няма грам истина" в думите на Чижов за Портън Даун, припомни Ройтерс.

Москва отрича да е замесена в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Поредното осиране на англичаните. Много скоро тия ще са в ситуацията на лъжливото овчарче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Money
преди 5 години
Разчитаме на разузнавателните средства. Не само на лабораторията. Нали четохте, че британците са споделили тези средства със САЩ и държавите от ЕС. И после какво стана с руските дипломати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
comet
преди 5 години
Сега няма да се учудя ако Борис Джонсън премине небрежно покрай пресата и информира, че случаят скрипал е било (поръчано от САЩ и изпълнено от Лондон) едно маркетингово проучване, ... а светът го взел насериозно щото нищо не разбира от американо-английски хумор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още