IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ТЕЦ Варна да се превърне в ябълка на раздора в енергетиката?

Работодателските организации са готови отново на протести заради нередности в енергетиката

10:34 | 04.04.18 г. 5
<p>
	ТЕЦ Варна. <em>Снимка: CEZ Group</em></p>

ТЕЦ Варна. Снимка: CEZ Group

Работодателските организации са готови отново на протести заради нередности в енергетиката и този път недоволството им е насочено срещу "американските" централи и ТЕЦ Варна. В началото на седмицата на среща с омбудсмана Мая Манолова Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че собственикът на централата е подал ценово заявление за включване в микса на регулирания пазар с цена от 191 лева за мегаватчас.

Пред БНТ Велев днес допълни, че това е недопустима държавна помощ по европейското законодателство. Според изчисленията на бизнеса с включването на централата цената на тока за бита ще се повиши с 16%, а разходите за системата като цяло се увеличават с 250 млн. лева годишно.

Енергийният експерт Атанас Тасев обаче е категоричен - няма подобно заявление. Вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви пред депутатите от временната комисия, която обсъжда сделката за ЧЕЗ България, че няма внесено искане за включване на ТЕЦ Варна на регулирания пазар.

Тасев обясни, че определяне на преференциална цена от 191 лева за ТЕЦ-а не може да се случи, защото това действително противоречи на европейските норми. Според него обаче новият собственик на централата ще се опита да влезе на балансиращия пазар на електроенергия. Там в момента се постигат и до пет пъти по-високи цени от средните за пазара.

За Васил Велев обаче балансиращ пазар на електроенергия не трябва да съществува. Аргументите му са, че в страната има достатъчно мощности, а при недостиг може да се активира студеният резерв, да се ограничи износът на електроенергия и да се внесе необходимата електроенергия.

Производителите трябва да продават на борсата "за колкото могат, както ние продаваме нашата продукция за колкото можем, на пазарен принцип", обясни още той.

През октомври 2017 година CEZ Group продаде ТЕЦ Варна на българската фирма "Сигда", зад която стои бившият министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов. Централата дълго време не работеше, защото не спазваше европейските норми за замърсяване, а чешката компания не инвестираше в модернизация. Сега обаче новият собственик е решил да направи промяна в използваното гориво - от въглища на природен газ, и ограниченията отпадат.

ТЕЦ Варна дълги години беше гаранта за енергийната сигурност в региона - особено в пиковете в зимното потребление и за гарантиране на летния туристически сезон.

КЕВР още не е публикувала внесените ценови заявление на играчите на енергийния пазар. Във вторник Иванов посочи, че в момента те се обработват и се заличава чувствителната търговска информация. От тях ще стане ясно какви точно са намеренията на новия собственик на ТЕЦ Варна и основателни ли са страховете на работодателите, които очакват, че ще има нов казус в енергетиката по подобие на "американските" централи в Маришкия басейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Защо след като сме СЪДЛЪЖНИЦИ НА ИНВЕСТИТОРА , не сме и СЪСОБСТВЕНИЦИ на акциите на притежаваното от него ДРУЖЕСТВО?!НЕ ВИЖДАТ ЛИ СЛУЧВАЩОТО СЕ ТЕЗИ КОИТО НАРИЧАМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА?!ТЯХ ТОВА НЕ ГИ БИЛО КАСАЕЛО, ЗАЩОТО БИЛО ОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ЧАСТНИ ЛИЦА!АМИ КАТО Е ТАКА и ни възприемат като ЧАСТНИ ЛИЦА да създаваме паралелна държава която да защитава интересите на милионите българи, а те да живеят в техният измислен свят на илюзиите. ОТ ВАС ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ПРОСТО НЯМА НУЖДА.За какво да ви храним да ви плащаме заплати и осигуровки??Та вие на нас милионите българи изобщо НЕ СТЕ НИ НУЖНИ!! ХОДИТЕ СИ ДОМА и освободете местата на тези които биха защитили нашете интереси не само като длъжници , но и като ИНВЕСТИТОРИ ПЛАЩАЩИ ЦЕНАТА НА ЗАЕМ С КОЙТО СА ПРИДОБИТИ АКТИВИТЕ НА ИНВЕСТИЦИЯТА !!ВРЕМЕ Е ЗА РЕВИЗИЯ НЕ САМО НА ТЕЗИ , "ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ" но и на т.н. "ЧАСТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ".Колко от този "ЧАСТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ" е измамата наречена ОСОБЕН ЗАЛОГ??КОЛКО ОТ ЦЕНАТА НА ИНВЕСТИЦИЯТА СМЕ ПЛАТИЛИ И Е НАША , А НЕ НА НЯКАКВА ОФШОРКА ИЛИ *** КАТО ТАЗИ ГИНКА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Мен лично ме е страх вече някоя нова енергийна мощност да не заработи - веднага започват напъни за вдигане на цени. Така или иначе без газови централи няма да минем. Поне докато няма нов АЕЦ. Лошото е , че газовата централа вместо да се опитва да ни даде вариант, с който да спестим огромната инвестиция в Белене май прави точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ВЪПРОСА Е ДАЛИ СОБСТВЕНИКА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР ПРИТЕЖАВАЩ ИЗИСКВАЩИЯТ СЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ТЕЦ-а КАПИТАЛ, или по ПОДОБИЕ НА ГИНКА работи със заемен капитал и ни вкарва БЕЗ ДА НИ ПИТА в схемата на ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ превръщайки ни в ДЛЪЖНИЦИ обслужващи заема му към кредитора. Нали се сещаш , че когато някой като Гинка те превръща в СЪДЛЪЖНИК ПЛАЩАЩ ЗАЕМА МУ, ти не само трябва да си запознат с договорените лихви и цената на дълга , но и да си СЪГЛАСЕН ДА ГИ ПЛАТИШ!!В случая с "американските" ТЕЦ-ве Марица Изток 1 и 3 не само, че не сме запознати и НЯМАМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ , но и НИКОЙ НЕ НИЕ ПИТАЛ КАТО СЪДЛЪЖНИЦИ дали сме съгласни с условията на КРЕДИТА И ПЛАЩАНЕТО МУ?!!СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР е този който работи със СОБСТВЕН , а НЕ С ПРИВЛЕЧЕН капитал !!!!Противното на това би означавало, че БАНКИТЕ могат да си сложат по едно МАГАРЕ за инвеститор и да ни натресат едни вземания за които даже не сме чували!!НЕ ВЛЕЗНАХМЕ ЛИ С ЦЕНАТА НА ТОКА , ВОДАТА И ПАРНОТО И СХЕМАТА НА "ОСОБИЕННИЯ ЗАЛОТ " В ЕДНИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, В КАКВИТО СЕ ПРЕВЪРНАХА НЯКОИ БАНКИ ЧИИТО СОБСТВЕН КАПИТАЛ ОТНОСИМ КЪМ ПРИВЛЕЧЕНИЯ ГИ ПРАВИ ТОЧНО ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ?!КРЕДИТИРАНЕТО НА ТАКИВА "ИНВЕСТИТОРИ" СЪС ЗАЕМЕН КАПИТАЛ ПО КОЙТО НИЕ СМЕ СЪДЛЪЖНИЦИ Е НЕ САМО ПОРОК , НО И ИЗМАМА НАРЕЧЕНА "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"!КОЙ Е СОБСТВЕНИКА НА ТЕЗИ ОБЕКТИ - този който притежава акциите, или този който плаща цената за тяхното предобиване?НА ТАЗИ ИЗМАМА ТРУБВА ДА БЪДЕ СЛОЖЕН КРАЯ и то не само в енергетиката , но и във ВиК дружествата и ТОПЛОФИКАЦИИТЕ!!! Другарката Манолова е напълно наясно с това което се случва и ако има чест и доблест следва да постави въпроса пред ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!Като гледам как ЦАЦАРОВ още не се е произнесъл по подадените от Добрев документи за ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3 не очаквам и от този храст да си появи заек.НО ВСЕ ПАК , АКО ИСКАТ ДА ИМА ДЪРЖАВА Е РЕДНО ДА СЕ ЗАСТАНЕ СРЕЩУ ТЕЗИ НЕВЕРОЯТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЗВЪРШЕНИ ОТ НЯКОИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Кога най после някой журналист ще зададе въпроса на ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР за това КАКВО СЕ СЛУЧИ С ПОДАДЕНИТЕ ДО НЕГО ДОКУМЕНТИ с които през 2012 година Дилян Добрев дава на прокурор ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3 ??ДОКЪДЕ СТИГНА РАСЛЕДВАНЕТО НА ТАЗИ ЯВНА ИЗМАМА ПРЕВЪРНАЛА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ В ДЛЪЖНИЦИ НА КРЕДИТОРИТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЦЕНТРАЛИТЕ. Според ТОГАВАШНИЯ МИНИСТЪР с тези залози са били осигурени гаранции с бъдещите вземания на инвеститора от всички потребители в България БЕЗ ДА Е ВЗЕТО СЪГЛАСИЕТО ИМ!!Ясно е, че в цената на тока който плащаме като компонента са заложени ЛИХВИТЕ И ГЛАВНИЦИТЕ които някой без да ни е питал ни е НАТРЕСЪЛ КАТО ДЛЪЖНИЦИ ПО ДОГОВОР ЗА КРЕДИТ. НА ТОВА В МЕЖДУНАРОДНАТА ПРАКТИКА СЕ КАЗВА "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"ДОКОГА МАЙ МАНОЛОВА ЩЕ МЪЛЧИ ПО ТОЗИ ОМРАЗЕН ДЪЛГ!!!ЗАЩО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ЗАЗАЗЕ ВЪПРОСА НА ЦАЦАРОВ ЗА НЕГОВОТО ПРОИЗНАСЯНЕ ПО ПОДАДЕНИТЕ МУ ОТ ДОБРЕВ ДОКУМЕНТИ ЗА ТАЗИ НЕЧУВАНА ИЗМАМА ФОРМИРАЛА НИ ДЪЛГ ОТ 13 МИЛИАРДА ЛЕВА?!!КЪДЕ СА ГОСПОДАДАТА ОТ "КОЙ" ЗА ДА ПОПИТАТ ПРОКУРОРА КОЙ Е ПЛАЩКАЛ И КОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЛАЩА сумата, която дължим по сключените особени залози с двете централи, която е над 13,1 млрд. лева ??АБЕ ИМА ЛИ ДЪРЖАВА, ИМА ЛИ НАРОД И ЗАЩО ТЪРПИМ ПОДОБНИ ИЗМАМИ И БЕЗОБРАЗИЯ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
"От тях ще стане ясно какви точно са намеренията на новия собственик на ТЕЦ Варна"Намеренията са да си избие разходите за ТЕЦ-а и да излезе на печалба... :) как и колко бързо - предстои да видим къде КЕВР ще направи компромис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още